MotoGP moštva in dirkači 2021

Suzuki GSX-RR

Tovarniško moštvo Suzuki bo v letošnji sezoni branilo naslov tako med dirkači kot tudi med ekipami. Svetovni prvak Joan Mir in njegov moštveni kolega Alex Rins bosta tudi letos zastopala barve japonskega moštva. Pri Suzukiju doslej še niso obelodanili dneva predstavitve motocikla za sezono 2021.

KTM RC16

Miguel Oliveira & Brad Binder

Pri KTM-u bodo letos ob Bradu Binderju stavili tudi na Miguela Oliveiro, ki je doslej nastopal za satelitsko moštvo Tech 3. Avstrijci so pohiteli s spletno predstavitvijo in predstavili oba motocikla z oznako RC16, torej Binderjevega s številko 33 in Oliveirinega s številko 33.

Ducati Desmosedici GP21

Jack Miller & Pecco Bagnaia bosta letos moštvena kolega pri tovarniškem moštvu Ducati Corse.

Ducatijeva tovarniška ekipa je ena treh, ki bo v novi sezoni nastopala s popolnoma novo zasedbo voznikov kot lani. Jack Miller in Francesco Pecco Bagnaia bosta zamenjala Andreo Doviziosa in Danila Petruccija. Avstralec in Italijan se sicer dobro poznata, saj sta v minulih dveh sezonah skupaj nastopala za ekipo Pramac. Italijani bodo motocikel z oznako Desmosedici GP21 predstavili 9. februarja.

Yamaha YZR-M1

Maverick Vinales & Fabio Quartararo

Yamahina tovarniška ekipa v novi sezoni stavi na dvojec Maverick Vinales in Fabio Quartararo. Španec je pri Yamahi že šesto sezono, Quartararo pa se je ekipi pridružil po koncu lanske sezone, ko je nastopal za satelitsko moštvo Petronas SRT. Yamaha bo motocikel za novo sezono predstavila na spletnem dogodku 18. februarja.

Honda RC213V

Ni še jasno, kdo bo na začetku sezone vozil ob Polu Espargaroju.

Tovarniška ekipa Repsol Honda v novi sezoni vsaj na začetku najverjetneje ne bo mogla računati na usluge Marca Marqueza, ki očitno še ni saniral poškodbe roke iz lanske sezone, bo pa od začetka zraven Pol Espargaro, ki se je k japonski znamki preselil iz KTM-a. Honda za zdaj še ni razkrila termina predstavitve motocikla za novo sezono, prav tako pa še ni povsem jasno, kdo bo nadomeščal Marqueza do njegove vrnitve. Za zdaj se zdi najverjetnejši scenarij, da bo ta vloga spet pripadlja testnemu vozniku Stefanu Bradlu, omenja pa se tudi dogovor z Andreo Doviziosom.

Gresini Aprilia RS-GP

Aleix Espargaro uradno še nima moštvenega kolega za sezono 2021.

Iz ekipe Gresini Racing so pred začetkom sezone sporočili, da letos zadnje leto sodelujejo z Aprilio. Ekipa trepeta tudi za zdravje svojega šefa, Fausta Gresinija, ki je še vedno v bolnišnici zaradi zapletov po okužbi z novim koronavirusom, za zdaj pa so uradno potrdili le enega voznika. Kdo bo dirkal ob boku Aleixa Espargaroja  je še vedno odprto vprašanje. Nazadnje se je omenjalo Lorenza Savadorija, a uradne potrditve še ni. Pri Gresiniju še niso objavili termina predstavitve motocikla za novo sezono.

Petronas Yamaha YZR-M1

Zanimivo bo spremljati interni dvoboj med Morbidellijem in Rossijem.

Yamahino satelitsko moštvo Petronas bo letos nastopalo z zanimivim dvojcem mladosti in izkušenj, saj bosta zanj vozila Franco Morbidelli in zimzeleni Valentino Rossi. Posebnost vozniške zasedbe je tudi ta, da bo učenec dirkal v isti ekipi proti učitelju, saj bil Morbidelli član Rossijeve vozniške akademije VR46. Moštvo Petronas Yamaha bo motocikel za sezono 2021 predstavilo na »pravem« dogodku v Sepangu, in sicer 15. februarja.

Pramac Ducati Desmosedici GP21

Johann Zarco & Jorge Martin

Podobno kot tovarniško moštvo Ducatija tudi pri Pramacu stavijo na povsem nov vozniški dvojec. Iz ekipe Avintia je prišel izkušeni Johann Zarco, mladi del ekipe pa predstavlja Jorge Martin, ki se je moštvu pridružil iz razreda Moto2. Pramac za zdaj še ni razkril, daj namerava predstaviti motocikel za novo sezono.

Tech 3 KTM RC16

Danilo Petrucci & Iker Lecuona

KTM-ovo satelitsko moštvo v sezoni 2021 stavi na izkušenega Danila Petruccija, ki je k francoski ekipi prišel iz Ducatija, njegov moštveni kolega pa bo Iker Lecuona, za katerega bo to druga sezona v ekipi Tech 3. Za razliko od tovarniške ekipe KTM pri Tech 3 še niso predstavili barv za novo sezono, kar je najverjetneje tudi posledica dejstva, da se Red Bull umika s položaja glavnega sponzorja ekipe.

LCR Honda RC213V

Takaaki Nakagami & Alex Marquez

Ekipa Lucia Cecchinella bo tudi v prihodnji sezoni nastopala z edinim japonskim dirkačem v elitnem razredu, Takaakijem Nakagamijem, v novi sezoni pa bo ob njem dirkal Alex Marquez, ki je k italijanskemu moštvu prišel iz tovarniške ekipe Honde. Pri ekipi LCR še niso uradno naznanili predstavitve dirkalnika za novo sezono.

Esponsorama Ducati Desmosedici GP19

Enea Bastianini & Luca Marini

Iz ekipe Avintia Ducati je pred letošnjo sezono uradno nastala ekipa Esponsorama Ducati. Drugo Ducatijevo satelitsko moštvo bo še naprej vodil Raul Romero, sprememba imena pa je seveda posledica marketinških vzgibov. Ekipa bo v novi sezoni nastopila z dvema novincema, in sicer prvakom razreda Moto2, Eneo Bastianinijem in Luco Marinijem, ki je minulo sezono prav tako nastopal v Moto2. Uradna premiera dve leti starega Ducatijevega motocikla v novih barvah bo 5. februarja na spletu.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish