Znaki nekvalitetnega popravila na rabljenem avtomobilu

Avtor prispevka: , objavljeno 9. julija 2015 .

Pri nakupu rabljenega vozila se nam velikokrat poraja vprašanje, ali je bilo le to udeleženo v prometni nesreči. V praksi pri nakupu rabljenega vozila naletimo na dva tipa prodajalcev, in eden izmed teh je tudi ta, ki nam skuša poškodbe vozila na vsak način prikriti. Ponavadi prav zato, ker je bilo vozilo popravljeno nekvalitetno.

V primeru, da naletite na prodajalca, ki vam poškodb in poteka popravila avtomobila ne poiskuša prikriti, ampak vam jih jasno predstavi, je vsekakor za primerno ceno o nakupu vredno premisliti, saj le to pomeni, da je bilo vozilo kvalitetno popravljeno. Znano pa je, da naj bi dobro popravljen avto deloval prav tako kot nepoškodovan avto.

Če pa prodajalcu ne zaupamo in mu ne verjamemo, je prva in najbolj učinkovita pot preverjanja, ali je bilo vozilo poškodovano merjenje debeline laka.To izvedemo s posebnim merilcem debeline laka. Tega lahko kupimo, ali pa si ga izposodimo tudi v kakšni avto hiši.

merilec debeline laka
Debelino laka izmerimo na vseh ključnih točkah avtomobila, kot so sprednji  odbijač, pokrov motorja, blatniki, vrata… Seveda bodo vrednosti nihale, a občutno  povečane debeline bomo zlahka opazili. Mesta na katerih smo izmerili občutno  večje vrednosti, so bile najverjetneje ponovno barvne, v še večjih odstopanjih pa  je možno, da so na izmerjenih mestih uporabili kit za popravilo udrtin.

Ker pa seveda nima vsak na voljo merilca debeline laka, obstajajo še druge  metode, da ugotovimo, ali je bilo vozilo ponovno barvano.

Avtoličar le s težavo ujame popolnoma enak odtenek barve, kot je prvotna, zato  so hitro opazne razlike v odtenku prvotne barve in barve popravljenih površin.  Te razlike najlažje opazimo na soncu ali pa v dobro osvetljenim prostoru.

Naslednja posledica slabo popravljenih delov karamboliranega vozila je tudi neskladnost površin. Za primer lahko vzamemo pokrov motorja in blatnike. Če ima pokrov motorja na levi strani očitno opazno večjo režo kot na desni strani, je to vsekakor znak, da je bil pokrov motorja zaradi posledice nesreče zamenjan. Ker je oblika avtomobila običajno simetrična, je te napake s primerjanjem zelo enostavno opaziti.

Ali je bilo vozilo poškodovano, lahko ugotovimo na podlagi primerjanj serijskih številk in letnicah izdelav na različnih delih.

Če je le mogoče izkoristimo testno vožnjo, da dodobra vidimo, kako se avtomobil obnaša na cesti. Če avto ‘vleče’ v eno smer, je to očitni znak nenastavljene optike podvozja, kar je pogosto posledica prometne nesreče. Nenastavljeno optiko pa lahko opazimo tudi na podlagi neenakomerno obrabljenih pnevmatik.

obrabljena pnevmatika

Priporočamo vam, da preverite tudi stanje motorja, predvsem sprednji del kjer se nahaja hladilnik hladilne tekočine in vezne stene. Oboje mora biti nepoškodovano. Zagotovo pa nimate kaj izgubiti, če vsaj na hitro pregledate tudi podvozje. Že kratek optični pregled podvozja nam hitro izda zaleteno ali pa vsaj slabo vzdrževano vozilo.

356
Napiši komentar

Prosimo Vpišitee za komentiranje
45 Komentarji avtorjev
  Naroči se  
najnovejši najstarejši z največ glasovi
Pošlji obvestilo