Zmaga sprint dirke F1 bo v statistiki štela kot pole position

Avtor prispevka: , objavljeno 30. junija 2021 .

Šef Formule 1, Ross Brawn je pojasnil, da bo zmagovalec sprint dirke, ki bo letos na nekaj dirkah nadomestila običajne kvalifikacije, v svojo statistiko dodal najboljši štartni položaj, oziroma pole position.

Sprva je bilo mišljeno, da bo pole position urando osvojil dirkač, ki bo najhitrejši na petkovih kvalifikacijah, kjer se bo določila štartna vrsta sprint dirke, toda po pogovorih med F1 in FIA je prišlo do sprememb in bo zmaga na sprint dirki štela kot uradni pole position.

Prvi dirkaški vikend s sprint dirko bomo videli na VN Velike Britanije v Silverstonu, drugega pa v Monzi, na VN Italije, lokacije tretjega pa za zdaj še ni znana, razen tega, da bo šlo za eno izmed izven evropskih dirk.

“Popraviti moram svoje izjave, sam smo sprva mislili, da bo pole position štel za petkove kvalifikacije,” je pojasnil Brawn. “Toda pri FIA menijo, da moramo najboljši štartni položaj šteti v statisiko dirkača, ki bo s prvega mesta začel dirko za veliko nagrado v nedeljo.”

Po sprint dirki ne bomo videli slavja na odru za zmagovalce, saj želijo vodilni možje Formule 1 poizkusiti drugačen format, ki bo podoben tistemu, ki sledi po kvalifikacijah, tako da bo slavje na stopničkah rezervirano za zmage na dirki za veliko nagrado. “Bomo pa poizkusili nekaj novosti,” je še dodal Brawn.

Formula 1 bo predvidoma v četrtek pred dirko za VN Avstrije potrdila pravilnik za sprint dirko, medtem ko morajo šefi moštev določiti še nekatere podrobnosti v zvezi z omejtvami v parc fermeju.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish