Zmaga na ruski dirki v Brazilske roke

Avtor prispevka: , objavljeno 9. junija 2015 .

Moskva je bila minulo soboto predzadnja postaja prvenstva FIA formule E in prizorišče druge zmage Nelsona Piqueta (Nextev TCR) v sezoni. Brazilec je z zmago še povečal svojo prednost v skupni razvrstitvi, katere vrh je enak kot izid moskovske dirke: drugi je bil Lucas di Grassi (Audi Sport Abt), tretji pa Sébastien Buemi (e.dams-Renault). Slednji je po dirki dobil 29 sekund kazenskega pribitka in je zato v uradni razvrstitvi zdrsnil na deveto mesto. Kljub temu je moštvo e.dams-Renault z Buemijevo uvrstitvijo in najhitrejšim krogom dirke ter Prostovim osmim mestom osvojilo toliko točk, da ima pred zaključnima dirkama, ki bosta konec meseca v Londonu, solidno prednost v skupni razvrstitvi moštev.

Ruska prestolnica je deveto dirko formule s povsem električnim pogonom za ePrix gostila prav v osrčju. Precej neravna ulična steza je bila speljana po nabrežju reke Moskve, mimo Rdečega trga in Kremlja in je enosedežnim dirkalnikom Spark-Renault SRT01_E ponudila enkratno kuliso. Dirkača moštva e.dams-Renault sta v prostem treningu s svojima enosedežnima dirkalnikoma, katerih arhitektura je nastala pod nadzorom Renault Sport, pokazala dobre dosežke. Kljub temu je v kvalifikacijah Jean-Eric Vergne (Andretti) osvojil prvo startno mesto – že tretjič v sezoni. Francoz se je kljub dotiku z varnostno ograjo uvrstil pred Nelsona Piqueta in Lucasa di Grassija. Sébastien Buemi je dirko začel s četrtega mesta, Nicolas Prost pa dve mesti za njim.

Ko so startne luči ugasnile, se je Nelson Piquet pognal na čelo, Jean-Eric Vergne pa se je na drugem mestu znašel pod pritiskom Lucasa di Grassija in Sébastiena Buemija. Vodilni v prvenstvu je na zamenjavo dirkalnika zapeljal prvi, krog prej kot Jean-Eric Vergne in Lucas di Grassi. Slednji je ob postanku v boksu izkoristil priložnost in se prebil na drugo mesto. Zahvaljujoč boljšemu upravljanju z energijo od tekmecev je Sébastien Buemi najpozneje zapeljal v boks. Na žalost je tam izgubil dragocen čas, saj je moštvo e.dams-Renault zaradi napake za devet sekund preseglo predpisan najkrajši čas postanka. Enake usode je bil deležen Nicolas Prost, ki je zdrsnil na osmo mesto.

Nelson Piquet je preostanek dirke nadzoroval prednost pred zasledovalci in tako osvojil svojo drugo zmago v sezoni, ob tem pa dosegel največjo povprečno hitrost dirke za ePrix doslej in utrdil vodstvo v skupnem seštevku. Sébastien Buemi se je s prehitevanjem v zadnjem krogu do cilja prebil na tretje mesto, za Piquetom in njegovim brazilskim rojakom Lucasom di Grassijem, ki pa ga je po dirki prevzel Nick Heidfeld (Venturi), saj je bil Buemi kaznovan z 29 sekundami pribitka zaradi nevarnega speljevanja iz boksa. Zaradi tega je Švicar v uvrstitvi zdrsnil na deveto mesto, tik za moštvenega tovariša Nicolasa Prosta. Moštvo e.dams-Renault je ohranilo vodstvo v skupni razvrstitvi in ima zdaj 44 točk prednosti pred najbližjim tekmecem.

Deseta in obenem zaključna etapa prvenstva FIA formule E bo 27. in 28. junija v parku Battersea v Londonu, kjer bosta dve dirki za ePrix. Andrey Pankov, generalni direktor Renault Rusija: “Formula E označuje novo dobo avtomobilskega športa z združevanjem tekmovanja in novih tehnologij. Renault, vodilno podjetje na področju razvoja in prodaje električnih vozil v Evropi je eden glavnih akterjev v tem novem razredu avtomobilskega športa. Prepričani smo, da električna vozila predstavljajo našo prihodnost, in si bomo z vsemi našimi močmi zavzemali za njihov nagel razvoj v Rusiji.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish