Zmaga De Ceccu, med Slovenci prvi Humar

Avtor prispevka: , objavljeno 10. septembra 2016 .

Claudio De Cecco je s sovoznikom Albertom Barigellijem še četrtič dobil reli v Novi Gorici. Letos je bil najhitrejši z odlično pripravljeno škodo fabio R5, s katero je v drugi polovici 100-kilometrskega relija uspel streti odziv najhitrejšega slovenskega voznika Aleksa Humarja (renault clio R3T).

Že od samega začetka relija sta bila v boju za zmago predvsem Claudio De Cecco (škoda fabia R5) in Aleks Humar (renault clio R3T), ki sta si tudi razdelila zmage na vseh devetih hitrostnih preizkušnjah 5. Petrol relija Nova Gorica. Čeprav je uspel Humar v svojo korist odločiti kar štiri hitrostne preizkušnje, je De Cecco takrat, ko je bilo najbolj pomembno, pošteno pritisnil na plin in izkoristil tehnično prednost svojega dirkalnika. De Cecco je imel v cilju 23.6 sekunde prednosti pred Humarjem. Njun tekmec Krisztian Hideg (mitsubishi lancer EVO9) je moral po odličnem začetku odstopiti zaradi tehničnih težav z motorjem.

Humar je bil v cilju seveda zadovoljen z drugim mestom, predvsem pa že četrto zmago v slovenskem državnem prvenstvu v reliju. S to je še povečal svojo prednost v skupnem seštevku na 42 točk, do konca prvenstva pa sta še dva relija. Skupno tretje mesto je v Novi Gorici pripadlo Roku Turku (peugeot 208 R2), ki je reli v državnem prvenstvu osvojil drugo mesto.

“Čeprav vožnja ni bila popolna, se realno kaj več ne bi dalo storiti. Že pred relijem sem vedel, da ima De Cecco toliko boljši dirkalnik, da mu z mojim dvokolesno gnanim cliom ne bo mogoče slediti. Vesel sem zmage z lepo prednostjo v slovenskem prvenstvu, kjer sva z Jako letos zdaj res zmagala že štirikrat. Čeprav je prednost v skupnem seštevku že velika, bom tudi na preostalih dveh relijih sezone vozil na zmago,” je v cilju 5. Petrol relija Nova Gorica povedal Humar.

Kljub rahlo poškodovanemu dirkalniku je reli z odliko sklenil tudi domačin Igor Žbogar (renault clio R3), ki je kljub pomanjkanju dirkaške kilometrine ves čas vozil zelo zanesljivo in za Turkom zaostal le 41,1 sekunde. Peto mesto je osvojil Grega Premrl (citroen DS3 R3T), ki je bil po zelo dobri drugi polovici relija najhitrejši v pokalu Mitropa.

Nekaj mest je izgubil Jernej Fakin (peugeot 208 R2), ki je zletel s ceste, a razen sprednjega odbijača in sekund ni izgubil veliko. Fakin je reli sklenil na enajstem mestu. Med domačini je poleg Žbogarja odličen reli uspel tudi osmouvrščenu Vasji Miklavčiču (renault clio RS).

Rezultati:

De Cecco-Barigelli (škoda fabia R5) 1:06:29,6
Humar-Cevc (renault clio R3T) + 0:23,6
Turk-Lazar (peugeot 208 R2) + 1:07,5
Žbogar-Stanič (renault clio R3) + 1:48,6
Premrl-Ošlaj (citroen DS3 R3T) + 2:08,4
Peljhan-Lazar (mitsubishi lancer EVO10) + 2:36,7
Zrinski-Štupar (BMW M3) + 3:35,9
Miklavčič-Vodopivec (renault clio RS) + 3:58,4
Kogler-Krautseider (citroen DS3 R3T) + 4:16,9
Soravito-Solda (renault clio) + 4:26,6