Zimska guma praznuje 80 let

Avtor prispevka: , objavljeno 12. marca 2014 .

Pred natanko 80 leti so na Finskem izdelali prve zimske gume v zgodovini avtomobilizma. Dobro znani Nokian je gumo, ki je omogočala varnejšo vožnjo po zasneženih finskih cestah, poimenoval Kelirengas, namenjena pa je bila tovornjakom in ostalim večjim vozilom.

Prva zimska guma za osebne avtomobile pa se je imenovala Hakkapeliitta, na trgu pa se je pojavila dve leti kasneje (1936). Ta je zaslovela predvsem zaradi odličnih voznih lastnostih tako na ledu, kot v snegu in brozgi.

V petdesetih letih prejšnjega stoletja se je pojavljalo vse večje povpraševanje po zimskih gumah nove generacije. Zaradi večjega števila vozil in prvih snežnih plugov, ki so za sabo na cestah puščali zaglajeno in pogosto zaledenelo podlago, so oblikovalci pričeli z razvojem novih gum. Ta je vodil do gume Hakkapeliitta-Kometa, z “žebljički”, ki so nudili perfekten oprijem na ledenih cestah. Zato niti ne preseneča, da so gume našle pot tudi v svet relija, kjer so požele številne uspehe. V šestdesetih letih so na poti k zmagi na zahtevnih relijih, kot je slavni reli Monte Carlo, pomagale med drugim Timu Makinenu, Raunu Aaltonenu ter Pauliju Toivonenu.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj