ZAPORNA KAZEN za nekdanjega župana: Konec za dirko v VIETNAMU?

Avtor prispevka: , objavljeno 12. decembra 2020 .

Ko je Chase Carey, šef Formule 1 objavil prvi osnutek koledarja sezone 2021, je v oči zbodlo dejstvo, da dirka VN Vietnama, ki je bila letos zaradi pandemije koronavirusa odpovedana, ponovno manjka.

V provizoričnem koledarju prihodnjega leta je datum 25. april 2021 brez prireditelja dirke. Ulična dirka Hanoja se ni pojavila niti na provizorične koledarju. Razlog je nekdanji župan Nguyen Duc Chung, ki je bil največji zagovornik dirke Formule 1. Predsedujočemu ljudskega komiteja mesta Hanoj je bilo očitano, da si je na nedovoljeni način prisvojil dokumente z državnimi skrivnostmi. Letos avgusta so politika pripeljali v pripor, govora pa je tudi o korupciji, pranju denarja in tihotapljenju.

Potem ko je bil nekdanji župan Hanoja, veliki zagovornik dirke Formule 1, obsojen na pet let zapora, se postavlja vprašanje, ali bo kraljevi razred kdaj koli gostoval v tej azijski državi.

Sedaj tiskovna agencija AFP poroča, da je je bil nekdanji župan Hanoja 11. decembra obsojen na pet let zapora – po štiriurnem sodnem procesu za zaprtimi vrati. Časnik Tuoi Tre, ki je pod nadzorom države, poroča, da je Chung priznal svoje zločine in da se kesa. Chung, ki je pred županovanjem delal kot šef policije, ni edini obsojeni. Trojica njegovih pajdašev je bila obsojena na zaporno kazen med 18 meseci in štiri leta in pol. Ni pa bilo objavljeno, kaj so želeli Chung in njegovi sokrivci narediti z dokumenti.

Leta 2018 je bila podpisana desetletna pogodba za izvedbo dirke VN Vietnama, domnevno za 60 milijonov dolarjev pristojbine na leto. Kako se bo sedaj nadaljevalo brez Chunga, največjega zagovornika dirke Formule 1, je odprto. Nekatere že postavljene tribune za premierno dirko v letošnji sezoni so že odstranili.  

Foto: Yamaha

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish