Zakaj se Lorenzu pred koncem sezone trese Hondin sedež?

johann zarco honda RCV213V 2019 LCR Honda
Avtor prispevka: , objavljeno 25. oktobra 2019 .

Jorge Lorenzo je v moštvo Honde vstopil z nalogo, da pomaga njihov motocikel razviti tako, da ga bodo lažje obvladovali tudi drugi dirkači. Ti so pogosto kar precej oddaljeni od stopničk, kamor pa redno zahaja Marc Marquez, ki s svojim slogom vožnje uspe “obiti” težave s prednjim delom, zaradi katerega je RC213V precej nepredvidljiva. Španec je letos prav vse dirke, katere je končal, končal na prvem ali drugem mestu.

Toda Lorenzu se je vse zalomilo že tekom zimskih testiranj, na katerih je grdo padel. Priprave na sezono so bila tako okrnjena, a tudi po začetku sezone se stvari niso obrnile na bolje, saj je izpustil kar štiri dirke po še enem padcu v Assnu, pri katerem si je poškodoval hrbtenico. Po vrnitvi pa njegov tempo ni bil udarna novica v medijih. Trikratni svetovni prvak razreda MotoGP je bil redno uvrščen med zadnjimi in v javnost je pricurljala celo novica, da se Španec, kateremu je šef Hondinega moštva, Alberto Puig očital, da mu primanjkuje poguma in volje, dogovarja za predčasno prekinitev sodelovanja s Hondo in vrnitev k Ducatiju.

Lorenzo se je naposled odločil utišati govorice in je napovedal, da namerava pri Hondi ostati vsaj do konca dvoletne pogodbe, ki se izteče ob koncu sezone 2020. Toda vse skupaj se je zapletlo z dirko za VN Avstralije, kjer je na Hondin motocikel presenetljivo sedel Johann Zarco. Francoz, ki je na poltovarniški Yamahi premagoval oba dirkača tovarniške Yamahe in je nato prestopil h KTM-u tam pa predčasno prekinil sodelovanje še pred koncem prve sezone, je napovedal, da bo na zadnjih treh dirkah sezone v moštvu LCR Honda nadomeščal Japonca Takaakija Nakagamija.

Na tiskovni konferenci je napovedal, da je realen cilj na prvi dirki uvrstitev vsaj med najboljših deset, že po prvih prostih treningih pa je pokazal boljši tempo od Lorenza. S tem se znova odpira vprašanje Lorenzove, pa tudi Zarcove prihodnosti.

Kaj se bo zgodilo, če Zarco že na prvi dirki premaga Lorenza? Zarcov menedžer je pred Francozovim prestopom h KTM-u zavrnil snubitev Honde. Zarco je to po težavnih dirkah pri KTM-u očitno obžaloval, saj je menedžerja odpustil in nato prekinil pogodbo z avstrijskim moštvom. Zdaj se mu je ponudila nova priložnost, da se preizkusi na motociklu Honde in sodeč po prvih znakih, mu le-ta ustreza precej bolj, kot Lorenzu. Če že po prvih kilometrih lahko vozi hitreje, kako hiter bi šele bil po nekaj dirkah?

Za Hondo, pa tudi za Zarca, bi bilo morda smiselno, da se dogovorijo za dolgoročno sodelovanje, morda celo namesto Lorenza, ki bi se tako lahko vendarle vrnil k Ducatiju, ali pa celo k Yamahi, s katero je osvojil vse tri naslove svetovnega prvaka v razredu MotoGP. Ducati se očitno zanima za Mavericka Vinalesa, kar pomeni, da bi jih morda premamil tudi Lorenzo, ki je nenazadnje ravno v trenutku, ko se je odločil za odhod, našel zmagovalno formo na rdečem motociklu.

V primeru, da se Ducati vendarle odloči za menjavo dirkaške zasedbe in v svoje vrste vzame Vinalesa, bi se tako v tovarniški Yamahi sprostilo eno mesto. Tega bi skoraj gotovo zasedel mladi, hitri in nadarjeni Fabio Quartararo, dirkač poltovarniškega moštva Yamahe, Petronas SRT. Nenazadnje pa se ponuja še ena možnost in sicer, da Yamaha poleg Vinalesa v svojih vrstah nadomesti tudi Valentina Rossija, kateremu pogodba poteče ravno tako ob koncu sezone 2020, tako pa bi se našel prostor za oba, Quartarara in Lorenza, Vinales bi svoje mesto našel pri Ducatiju, Zarco pa pri Hondi.

Za zdaj so to le ugibanja, toda ob solidnih predstavah Zarca, pa bi nas na trgu dirkačev čakalo presenečenje.