Zakaj je potrebna menjava olja in oljnega filtra?

Avtor prispevka: , objavljeno 15. aprila 2015 .

Iz Nemčije prihaja zanimiva novica o nedavni raziskavi, ki sta jo izvedli organizacija GTÜ in znamka Castrol, ker je Nemce tokrat zanimalo, kakšen odnos imajo nemški vozniki in voznice do rednega vzdrževanja njihovih avtomobilov. Ob tem jih je zanimal predvsem odnos do redne kontrole nivoja motornega olja in menjave olja in oljnega filtra.

Rezultati, ki so jih Nemci dobili ob izvedeni raziskavi niso prav nič spodbudni, ker je imel vsak četrti pregledan avtomobil prenizek nivo motornega olja. Zelo veliko pregledanih avtomobilov je imelo pravilen nivo motornega olja, vendar je bilo olje že popolnoma iztrošeno in zrelo za takojšnjo menjavo. Razlogov za takšno stanje je več. Med najpomembnejšimi vzroki so omenili zanašanje lastnikov na moderno elektroniko, ki je sicer sposobna obvestiti voznika o temperaturi olja in prenizkem nivoju olja, ni pa sposobna oceniti dejanske kvalitete motornega olja. Posledično danes ni več veliko uporabnikov, ki bi si mazali roke s klasičnim pregledom ob pomoči merilne palice, ki je še vedno sestavni del vsakega modernega pogonskega motorja. Kot naslednji pomemben faktor so omenili tehnični napredek. V petdesetih letih prejšnjega stoletja so morali lastniki opraviti menjavo motornega olja na vsakih 2.500 prevoženih kilometrov. Proti koncu šestdesetih let prejšnjega stoletja so se servisni intervali premaknili na približno 5.000 prevoženih kilometrov. V današnjih časih so te številke poskočile na 30.000 kilometrov, česar se veselijo predvsem neinformirani uporabniki, ki mislijo, da bodo s tem privarčevali veliko denarja …

Žal je resnica drugačna. Motorno olje je izredno pomembna tekočina v avtomobilskem motorju, ker poskrbi za občutno manjše trenje med vsemi premičnimi deli pogonskega sklopa, posledično podaljšuje tudi življenjsko dobo vgrajenega motorja. Čeprav so se servisni intervali, ki predpisujejo menjavo motornega olja, v zadnjih petdesetih letih zelo podaljšali, obstaja za redno in včasih tudi predčasno menjavo motornega olja v vašem avtomobilu več dobrih razlogov, predvsem zaradi čedalje večjega števila prisilno polnjenih pogonskih motorjev in poslabšanih in oteženih delovnih pogojev, ki jih ob vsakdanjem delovanju še vedno doživijo vgrajeni pogonski motorji v številnih avtomobilih na naših cestah. Če ob tem pomislimo še na precej višje termične in ostale obremenitve mehanskih delov ter obremenitve, ki jih doživlja motorno olje kot posledico razširjene uporabe turbo tehnologije, potem nas ne sme začuditi razmišljanje nemških strokovnjakov, ki pozivajo lastnike avtomobilov, da naj vsaj enkrat na mesec sami preverijo dejanski nivo motornega olja v njihovih avtomobilih.

Show

 

 

 

 

Režim oteženega delovanja pogonskega sklopa se lahko pojavi predvsem ob delovanju v zimskih mesecih, ker so takrat temperature ozračja precej nižje, posledično potrebuje motor nekoliko več časa (približno 20 minut delovanja), da ustvari idealno delovno temperaturo, ki je predpogoj za optimalno delovanje in mazanje vgrajenega pogonskega motorja. Podobno je tudi z vožnjo v klance in vleko različnih priklopnikov, ker se mora pogonski motor tudi ob tem bolj naprezati kot po navadi. Obstaja pa še tretji aspekt, ki mu ljudje ne posvečajo dovolj pozornosti. Govorimo o mestnih vožnjah na krajše relacije (do 10 kilometrov), kjer se avtomobil velikokrat ustavi in spelje, ker je to še vedno prekratka razdalja za doseganje optimalne delovne temperature vgrajenega pogonskega sklopa. Če imate v vašem avtomobilu vgrajen tudi merilnik za prikazovanje temperature motornega olja, potem veste, da je zanašanje na merilnik, ki kaže temperaturo vode v motorju, povsem nezadostno, ker potrebuje motorno olje za doseganje pravilne delovne temperature še dodatnih deset minut vožnje po tistem, ko je merilnik temperature vode že v optimalnem položaju.

Zato ljudje, ki so jim jasne posledice (večja poraba goriva, bolj iztrošeno motorno olje in posledično slabše mazanje) vožnje na krajših relacijah, ne čakajo na tovarniško predpisane servisne intervale glede menjave motornega olja in filtrov, temveč poskrbijo za predčasno menjavo, ker se ve, da je motorno olje avtomobila, ki je prevozil 10.000 kilometrov v mestnem okolju, enako iztrošeno kot pri avtomobilu, ki je prevozil 15.000 kilometrov po avtocestah. Te starodavne modrosti se držim tudi sam, ker pri svojem avtomobilu redno poskrbim za predčasno menjavo olja in filtrov. Redna menjava olja prinaša tudi več pogonske moči (novo motorno olje bo motorju zagotovilo približno 5 % več pogonske moči), bolj lahkotno delovanje motorja in posledično tudi nekoliko nižjo porabo pogonskih goriv, ker motor deluje z nekoliko manj trenja.

Če ob tem pomislimo tudi na to, da lahko preventivna menjava motornega olja prepreči kakšne večje poškodbe motornega sklopa, ki imajo lahko zelo drage posledice za lastnikov žep, potem res ni pametnega razloga, da vašemu avtomobilu ne bi privoščili novega motornega olja in filtrov. V razmislek naj vam služi tudi informacija nemških strokovnjakov, ki zagovarjajo tezo, da lahko vsak moderni motor ob redni menjavi ‘življenjskih tekočin’ zdrži približno 350.000 kilometrov, medtem ko lahko zanemarjanje motorja povzroči tudi do 40 odstotkov nižjo življenjsko dobo, zato s takšnim motorjem ne boste prevozili več kot 200.000 kilometrov …