Zakaj je Mercedesovo revolucionarno krmiljenje legalno?

Avtor prispevka: , objavljeno 20. februarja 2020 .

Mercedes je na drugem dnevu zimskih testiranj v Barceloni na svojem dirkalniku W11 predstavil sistem DAS (dual axis steering) oziroma dvo osno krmiljenje, toda zakaj je le to po mnenju FIE legalno?

Tekmeci so podvomili v legalnost krmila, ki dirkaču omogoča, da ob standardnem usmerjanju koles levo ali desno, med vožnjo s potiskanjem volana od sebe, oziroma vlečenjem k sebi, nastavlja tudi stekanje le teh.

Mercedes naj bi bil ves čas razvoja tega sistema v kontaktu z mednarodno avtomobilistično zvezo FIA, ki je očitno zadovoljna z rešitvijo. Nemško moštvo naj bi uspelo izkoristiti sivo območje v pravilih, ki definira, katere komponente dirkalnika spadajo pod vpetje in katere pod sistem krmiljenja.

Pravila so namreč jasna, da premiki komponent vpetja med premikanjem dirkalnika niso dovoljeni, toda FIA je jasnega mnenja, da sistem DAS ne spreminja geometrije vpetja, ter da gre le za še en način krmiljenja. Pravila v tem primeru prepovedujejo le sisteme, ki bi spreminjali premikanje več kot dveh koles.