Zadnje priprave na Reli Dakar 2014

Avtor prispevka: , objavljeno 25. decembra 2013 .

Dejstvo, da so motoristi tovarniškega moštva KTM na zadnjih 12 izvedbah Relija Dakar vedno stali na zmagovalnih stopničkah, ni nikakršno naključje. Avstrijski proizvajalec je poleg vrhunskega dirkanja po puščavskih sipinah svojo premoč skozi leta gradil tudi preko dovršenega, sistematiziranega in metodičnega dela spremljevalnih ekip.

Načrt za prihajajočo 13-etapno puščavsko klasiko je preprost: tovarniška ekipa Red Bull KTM Factory Team želi svoj uspeh nadaljevati in tudi nadgraditi. V Južni Ameriki bodo najmočnejša orožja ekipe trikratni zmagovalec Dakarja Marc Coma, poleg njega pa Ruben Faria in Chaleco Lopez, prav tako stara znanca zmagovalnih stopničk.

Za dirkače in njihove motorje KTM 450 bo v Južni Ameriki skrbela 34-članska tehnično-logistična ekipa. Priprave na to spektakularno dirko potekajo v KTM HQ v avstrijskem Mattighofnu vse leto. Končni spisek opreme, ki bo odpotovala na Reli Dakar med drugim vsebuje 24 pogonskih enot (po domače motorjev) in 150 rezervnih koles.

Spremljevalna ekipa mora biti pripravljena na vse morebitne težave, ki jih mora biti sposobna rešiti ”tukaj in zdaj.” To omogočajo trije 26-tonski spremljevalni MAN tovornjaki, ki s seboj prevažajo tako rekoč vse – od matic in vijakov do vodne prhe za mehanike.

Novost v vrstah spremljevalne ekipe Red Bull KTM Factory Team pa so štirje klimatizirani avtodomi, ki jih izdeluje novomeška ADRIA. V njih se dirkači po 10 oziroma 12 urah dirkanja lahko vsaj nekoliko spočijejo pred prihajajočo naslednjo etapo. Tehnični direktor ekipe Stefan Huber o novi pridobitvi pravi: ”Košček razkošja sredi ničesar.”
Po zadnjih napornih preverjanjih celotnega inventarja je bila vsa oprema ekipe Red Bull KTM Factory Team, vključno z motorji, tovornjaki in avtodomi, poslana v francoski Le Havre. Tam so ”dirkaške pakete” večih ekip naložili na velikansko kontejnersko ladjo Grande Roma, ki zdaj že pluje proti Argentini. Po treh tednih plovbe preko Atlantskega oceana se bo začela pisati popolnoma nova zgodba – Reli Dakar 2014!

 

vir: redbull.si

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish