Začetek novega oblikovalskega obdobja

Avtor prispevka: , objavljeno 7. marca 2015 .

Na ženevskem avtomobilskem salonu 2015 je svetovno premiero doživel Volkswagen Sport Coupé Concept GTE. Avantgardni model napoveduje novo, progresivno Volkswagnovo oblikovalsko govorico.

“Sport Coupé Concept GTE združuje evolucijo in revolucijo. Osnova je bistveno bolj ostro začrtana Volkswagnova oblikovalska filozofija, s čimer študija nakazuje, kako impresivno bo najuspešnejša znamka našega koncerna zasnovala bližnjo prihodnost,” pravi Walter de Silva, glavni oblikovalec družbe Volkswagen AG.

Dr. Heinz-Jakob Neußer, direktor znamke Volkswagen za poslovno področje razvoja, dodaja: “Študija je osupljivi dinamični kupe, kakršnega v tem razredu še ni bilo. Dizajn v slogu ekskluzivnega športnega avtomobila je obogaten z dodatno funkcionalnostjo velikega pokrova prtljažnika, in prostornostjo štirisedežnika, zato je Sport Coupé Concept GTE prepričljiva alternativa klasičnim limuzinam segmentov B in C.”

Klaus Bischoff, glavni oblikovalec pri znamki Volkswagen, dodaja: “Sport Coupé Concept GTE postavlja nove mejnike ekspresivnega dizajna. Edinstven in premišljen do najmanjšega detajla. Stilistični kompas. S to študijo Volkswagen ne predstavlja le novega dizajna novega modela, temveč nudi prvi vpogled v novo oblikovalsko dobo.”

Vrhunski vmesnik. Poleg zunanjosti Volkswagna Sport Coupé Concept GTE je impresivna tudi notranjost. Izjemno prečiščen dizajn, ergonomska popolnost in novi interaktivni vmesniki med človekom in strojem – med drugim uporaba biometričnih podatkov voznika in novi aktivni informacijski zaslon s 3D-prikazom – v novem kupeju ustvarijo avantgardno atmosfero, ki je v popolni harmoniji z ekspresivno zunanjostjo.

GTE, Volkswagnov priključni hibrid. Impresiven ni le dizajn, temveč tudi tehnika. Že oznaka “GTE” napoveduje revolucijo na področju pogona. Pri Volkswagnu se od predstavitve Golfa GTE naprej in Passata GTE, ki bo sledil v letošnjem letu, pod oznako GTE predstavljajo modeli s priključnohibridnim pogonom. Ta vozila lahko prevozijo približno 50 km izključno na električni pogon in obenem suvereno premagajo tudi večje razdalje. Vse to seveda z izjemno dinamiko.

Vozilo neslišno drsi po cestišču in hkrati energično premaguje daljše razdalje. Izvedbe GTE so mogoče v vseh razredih, kot je nakazala že študija športnega terenca, ki je bila predstavljena januarja na avtosalonu v severnoameriškem Detroitu. S študijo Sport Coupé Concept GTE, razkrito v Ženevi, je Volkswagen obogatil filozofijo GTE z izjemno avantgardno izvedbo. GTE z močjo 279 kW (380 KM) in kompaktnim zadkom združuje lastnosti vozil Gran Turismo, primernih za dolge razdalje, s – zaradi dveh elektromotorjev in baterije z možnostjo zunanjega polnjenja – povsem brezemisijskim delovanjem. Povprečna poraba goriva (kombinirana vožnja) študije, ki doseže hitrost 250 km/h, znaša 2,0 l/100 km.

Razred zase. Volkswagnova vozila srednjega, višjega in luksuznega avtomobilskega razreda se delijo v segmente B, C in D. Najnovejši Passat postavlja na primer nova merila v srednjem razredu, torej v volumenskem delu segmenta B, Volkswagen CC je pozicioniran v višji srednji razred, Phaeton kot limuzina luksuznega razreda pa je tipičen model segmenta D.

Študija, predstavljena v Ženevi, torej iz višjega srednjega razreda B prestopa v segment C. Klaus Bischoff je razložil: “Sport Coupé Concept GTE je avtomobil, ki smo ga interno umestili višje od aktualnega Volkswagna CC. Ta segment smo obogatili z ekskluzivnim in obenem dinamičnim prestižnim dizajnom, ki avantgardo prikaže v povsem novi luči.” Glavni oblikovalec doda še: “Pri razvoju smo imeli pred očmi cilj: ta športni štirivratnik mora postati objekt poželenja in mora vzbuditi tisti občutek ‘to moram imeti’.”

Hitra proporcionalna razmerja. Konstrukcijska osnova karizmatičnega dizajna za Sport Coupé Concept GTE je tudi tokrat Volkswagnov prečni modularni sistem (MQB), ki omogoča fascinantna proporcionalna razmerja in idealne mere. Najpomembnejša vrednost je razmerje med zunanjo dolžino in medosno razdaljo. Dolžina vozila znaša 4.870 mm, medosna razdalja pa izjemnih 2.841 mm.

Rezultat: razkošna dolžina potniškega prostora, ki meri kar 1.871 mm, in izredno kratki karoserijski previsi: spredaj 909 mm, zadaj 1.120 mm (izmerjeno glede na sredino preme). Obenem je Volkswagen s to študijo zelo nizek (1.407 mm) in širok (1.865 mm) štirivratni kupe opremil z velikimi 21-palčnimi kolesi.

Prečni modularni sistem omogoča odličen izkoristek prostora: kljub dinamičnim dimenzijam nudi Sport Coupé Concept GTE s panoramskim strešnim oknom spredaj in zadaj obilo prostora za glavo. Pod velikim pokrovom prtljažnika, ki z zunanje strani ne razkriva svoje velikosti, se nahaja prtljažnik s prostornino 480 l. Avantgarda brez omejitev!

This slideshow requires JavaScript.