Začenjajo se prva letošnja testiranja MotoGP

Avtor prispevka: , objavljeno 5. marca 2021 .

Danes se bodo v Katarju prvič letos na isti stezi znašli testni dirkači in novinci v karavani MotoGP, saj bodo opravili tako imenovani shakedown test, jutri, v soboto 6. marca, pa se jim bodo na dirkališču Losail pridružili še redni dirkači, ki bodo opravili prvi uradni testni dan.

Da pa bo spremljanje testiranj nekoliiko lažje, smo za vas pripravili kratek pregled sprememb v dirkaških zasedbah, ki so se zgodile po koncu lanske sezone.

Valentino Rossi k Petronas Yamahi

Ena izmed največjih sprememb je zagotovo selitev Valentina Rossija k moštvu Petronas Yamaha SRT, kjer devetkratni svetovni prvak s Francom Morbidellijem tvori povsem italijansko dirkaško zasedbo. Fabio Quartararo je iz malezijske ekipe prestopil v tovarniško moštvo Yamahe, tako da sta z Rossijem v bistvu le zamenjala mesti. V taboru Yamahe pa bomo videli še en znan obraz. Poleg Katsujikija Nakasuge in Kohte Nozane bo vlogo testnega dirkača ekipe opravljal še Britanec Cal Crutchlow.

Jack Miller in Francesco Bagnaia v povsem prevetreni zasedbi Ducatija

Tovarniško moštvo Ducatija bosta letos zastopala Avstralec Jack Miller in Italijan Francesco Bagnaia, ki sta prestopila iz ekipe Pramac in zasedla mesti Andree Doviziosa ter Danila Petruccija. Prosti mesti pri Pramacu pa sta zasedla Johann Zarco ter novinec Jorge Martin.

Tudi drugo satelitsko moštvo Ducatija, Avintia, letos nastopa s povsem spremenjeno zasedbo. Ekipa je razdeljena na dva dela, na svoja motocikla bodo posedli dva novinca, aktualnega prvaka razreda Moto2, Eneo Bastianinija, ki bo zastopal Avintio Esponsoramo, ter Luco Marinija, ki bo dirkal v barvah Sky VR46. Ducatijevim dirkačem bo podporo še naprej nudil testni dirkač Michele Pirro.

Spremembe tudi v KTM-ovih moštvih

Miguel Oliveira je iz poltovarniške ekipe Tech3 letos napredoval v tovarniško ekipo KTMa, kjer bo dirkal ob Bradu Binderju. KTM ima tako v svoji ekipi dva novo pečena zmagovalca iz lanske sezone. Oliveiro je pri Tech3 zamenjal Danilo Petrucci, ki bo tako novi moštveni kolega Ikerja Lecuone. Avstrijskemu moštvu pa bo svoje izkušnje prispeval tudi testni dirkač Dani Pedrosa.

Marc Marquez pri Hondi dobil četrtega moštvenega kolega v prav toliko sezonah

Marca Marqueza na testiranjih v Katarju zagotovo še ne bomo videli, zato bo veliko pozornosti usmerjene v njegovega novega, že četrtega moštvenega kolega v štirih sezonah, Pola Espargaroja. Do vrnitve Marqueza bo ob Špancu dirkal Nemec Stefan Bradl, čeprav pa tekmeci Honde še pred začetkom testiranj napovedujejo pobudo za spremembe pravil, ki bi Bradlu onemogočale istočasno opravljanje vloge testnega in nadomestnega dirkača, kar naj bi Hondi prinašalo nepošteno prednost.

Alex Marquez, ki je lani dirkal v tovarniški ekipi Honde, se je preselil k LCR Hondi, kjer uživa polno tovarniško podporo, Španec pa se bo moral izkazati proti nadarjenemu Japoncu Takaakiju Nakagamiju, ki je lani ob odsotnosti Marca Marqueza prevzel vlogo najboljšega Hondinega dirkača.

Suzuki nadaljuje z nespremenjeno dirkaško zasedbo

Suzukijevo moštvo je edino, ki letos ni spreminjalo dirkaške zasedbe. Tako bosta njihove barve še naprej zastopala Alex Rins in aktualni svetovni prvak Joan Mir, testni dirkač ekipa pa ostaja Sylvain Guintoli, testne kilometre pa bo nabiral tudi Takuja Tsuda. Ekipa bo svoje barve in novosti predstavilo jutri, pred začetkom testnega dne.

Aprilia z obsežnim testnim programom upa na boljše čase

Moštvo Aprilie, kot edino moštvo s koncesijami za razvoj motocikla, letos upa na boljše rezultate, za testiranja v Katarju pa imajo pripravljen obsežen testni program, v katerega so vključili novo aerodinamiko in povsem nov pogonski agregat. Na stezi bosta redna dirkača Aleix Espargaro in Lorenzo Savadori, medtem pa bo testno vlogo opravljal Bradley Smith.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj