“Za zmago smo naredili vse, kar smo lahko” – Vettel

Avtor prispevka: , objavljeno 14. maja 2017 .

Sebastian Vettel je dejal, da so v moštvu Ferrarija naredili vse, kar so lahko, da bi zmagali na VN Španije, a so morali priznati premoč Lewisu Hamiltonu. Vettel je Hamiltona prehitel na začetku dirke, nato pa vodil tudi po prvem postanku, kjer je še enkrat izbral mehke gume, medtem ko je Hamilton menjal na srednje trde. Pri drugih postankih je bila vloga obrnjena, saj je Hamilton na dirkalnik nadel mehke, Vettel pa je moral (v skladu s pravili) uporabiti srednje trdo zmes gum.

Nemec je iz boksov pripeljal tik pred Hamiltona, ki je dirkača Ferrarija napadel v prvi ovinek. Tam sta rahlo trčila s kolesi, Britanec pa je moral zapeljati s proge. Zatem se je prilepil na zadek ferrarija in se nekaj krogov kasneje odpeljal mimo, zmagi naproti. “Dobro sem štartal, toda mislim, da so se nama obema z Lewisom kolesa nekoliko zavrtla v prazno,” je povedal Vettel. “Stisnil sem sklopko potem pa sem ga lahko dohitel. Do prvega ovinka je bilo daleč, vendar mi je uspelo ostati spredaj. Ujel sem dober ritem, vendar je Lewis na stezi ostal dlje in izbral obratno taktiko. Vedel sem, da bo to na koncu odločalo o dirki. Ko je pripeljal iz boksov, kar me je presenetilo, med nama je bilo zelo na tesno. Zaviral sem kar se da pozno, pri tem pa so mi nekoliko blokirala kolesa. Ne vem, morda sva celo malo trčila, vendar sem uspel ostati spredaj. Zatem sem dal vse od sebe, da bi tudi ostal pred njim. Imel sem malce sreče, saj je bil pred nama v vsakem izmed naslednjih krogov drug dirkalnik, kateremu sem lahko zapeljal v zavetrje, ko pa pred mano ni bilo nikogar, je Lewis zletel mimo mene.

Škoda, poskušali smo ostati blizu in poskusiti z napadom proti koncu, toda priznam, da je dobro opravil svoje delo. Z naše strani smo naredili vse, kar smo lahko, da bi zmagali.”

Vettlu so iz moštva proti koncu dirke sporočili, da prehajajo na načrt C, saj so se porajali dvomi o tem, da bodo gume Hamiltonu zdržale do konca. A izkazalo se je, da s tretjim postankom ne bi pridobili ničesar. “Imeli smo ogromno prednost pred Danielom (Ricciardom), tako da bi lahko poizkusili karkoli. Nismo bili povsem prepričani. Veliko smo se pogovarjali o tem, kaj bi storili in upali smo, da bo Lewis na koncu imel težave z gumami. Ponavadi se do konca dirke na progi nabere veliko gume, zato pnevmatike zdržijo zelo dolgo, zato ni imel nobenih težav. Poskušal sem ostati blizu, vendar nisem mogel priti dovolj blizu,” je pojasnil Vettel, ki zdaj v točkovanju svetovnega prvenstva vodi z zmanjšano prednostjo šestih točk.

Foto: Ferrari