Z Salomovo smrt kriva napaka dirkača

Avtor prispevka: , objavljeno 23. julija 2016 .

Preiskava usodne nesreče Luisa Saloma, dirkača razreda Moto2 je pokazala, da je najverjetnejši vzrok nesreče dirkačeva napaka. 24-letni Salom je umrl 3.junija po padcu pa petkovem prostem treningu na stezi v Barceloni. Španec je padel v dvanajstem zavoju pri tem pa trčil v motor, katerega je odbilo od zaščitne ograje.

Po nesreči so sprožili preiskavo, s katero naj bi ugotovili vzrok nesreče, FIM pa je v petek objavil izsledke in zaključke tehničnega direktorja MotoGP in direktorja tehnologije.

Salomov motocikel in telemetrijo je podrobno preučil Lluis Lleonart Gomez, ki je prišel do zaključka, da je padec povzročila napaka dirkača.

V poročilu so tudi zanikali navedbe Salomovega moštva SAG, kjer so trdili, da je k padcu pripomogla neravnina na stezi. “Gospod Gomez je ugibal, da je dirkač najbrž pogledoval nazaj, ko je nadaljeval z vožnjo pa je narobe ocenil njegov položaj ali pa je zapeljal nekoliko z idealne linije. To bi lahko povzročilo močnejše zaviranje, ki ga je pokazala telemetrija. Ker ni bil na dirkaški liniji je ob zvrnjenem motorju zaviral premočno, zaradi česar je prednje kolo izgubilo oprijem in povzročilo padec. G. Gomez je potrdil, da pri preiskavi ni videl nič nenavadnega, hkrati pa med podakti ni nobenega dokaza, da je nesreči botrovala površina steze, vključno z neravninami,” so zaključili v poročilu.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish