Z letom 2023 v prvenstva Moto3, Moto2 in MotoGP le še polnoletni dirkači

Avtor prispevka: , objavljeno 23. oktobra 2021 .

Motociklistična krovna organizacija FIM je po vrsti tragičnih smrti mladih dirkačev v letošnjem letu, napovedala bistvene spremembe pri pogoju minimalne starostne meje. Največje spremembe se bodo zgodile s sezono 2023, ko bodo v treh razredih motociklističnega svetovnega prvenstva, torej v Moto3, Moto2 ter MotoGP, lahko nastopali le dirkači, stari vsaj 18 let. Meja se bo zvišala s sedanjih 16 let, s tem pa želijo pri FIM ustaviti prehitro napredovanje mladih voznikov, tako da bodo v Moto3 vstopali zreli in izkušeni dirkači.

Spremembe bodo doživele tudi druge dirkaške serije, saj se minimalna starostna meja za CEV Moto3 in svetovno prvenstvo Supersport 300 dviga za dve leti, na vsaj 16 let, Red Bull Rookies Cup pa bo zahteval starost dirkačev vsaj 15 let in ne več 13.

Izjeme pri tem bodo zmagovalci razredov Junior Moto3 ter Rookies Cup, ki bodo v razred Moto3 lahko napredovali s 17 leti. Ta meja se prav tako dviga za dve leti, starotsna meja pa se bo zvišala tudi v drugih nižjih kategorijah, katere bo doletelo tudi zmanjšanje števila nastopajočih. V nekaterih prvenstvih nastopa 40 dirkačev, po novem bo največje dovoljeno število 32.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish