Yamahini motorji pod preiskavo! Konec boja za naslov?

Avtor prispevka: , objavljeno 5. novembra 2020 .

Letošnje izredno izenačeno in nepredvidljivo prvenstvo bi lahko doživelo dramatičen zaplet, ki bi lahko odločil letošnji boj za naslov prvaka.

Yamahini pogonski agregati so pod preiskavo zaradi uporabe nedovoljenih ventilov na prvi dirki v Jerezu, kjer je sicer zmagal dirkač moštva Petronas Yamaha, Fabio Quartararo pred Maverickom Vinalesom iz tovarniškega moštva Yamahe. V primeru diskvalifikacije bi lahko oba ostala brez pomembnih točk v letošnjem prvenstvu, enaka usoda pa bi doletela tudi Franca Morbidellija, ki je bil v Jerezu na drugi dirki peti.

Yamaha je med prvim dirkaškim koncem tedna v Jerezu doživela kar tri okvare pogonskih agregatov. Najprej je na treningih izdihnil Vinalesov agregat, nato pa med dirko še agregat na motociklu Valentina Rossija in Morbidellija. Japonski proizvajalec je omejil vrtljaje motorja, s čimer so preprečili nove okvare, a so njihovi dirkači posledično izgubili tudi nekaj moči, kasneje pa se je izkazalo, da so težave izvirale iz ventilov motorja, in sicer le iz serije uporabljene za dirki v Španiji, zaradi česar je tehnični direktor prvenstva MotoGP sprožil preiskavo.

Dirkači in moštva so že v Valenciji, kjer bo ta konec tedna dirka za VN Evrope, novica o preiskavi odjeknila kot bomba, glavni predmet pogovora pa je, kaj bi se lahko, oziroma kaj bi se moralo zgoditi, če je moštvo uporabljalo nedovoljene komponente.

Če bi Quartararu odvzeli obe zmagi iz Jereza, bi tako izgubil 50 točk, tri dirke pred koncem prvenstva pa bi za Joanom Mirom zaostajal že za 64 točk in bi tako imel le še teoretične možnosti za osvojitev naslova. Vinales za Mirom zaostaja za 19 točk, njegov zaostanek po morebitnem odvzemu dveh drugih mest bi znašal 59 točk in bi bil naslovu bližje od Francoza na Petronas Yamahi, a še vedno zelo daleč.

Še najmanj bi izgubil Morbidelli, ki je na prvi dirki odstopil, na drugi pa z enajstim mestom osvojil le pet točk. Italijan bi v prvenstvu za Mirom po morebitni kazni zaostajal za 30 točk.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish