Yamaha zaprosila za odpečatenje pogonskih agregatov

Avtor prispevka: , objavljeno 14. avgusta 2020 .

Yamaha je proizvajalce motorjev v razredu MotoGP zaprosila za dovoljenje za odpečatenje njihovih pogonskih agregatov, potem ko so v letošnji sezoni naleteli ne številne tehnične težave.

Yamaha je pogonske agregate Valentina Rossija in Mavericka Vinalesa, ki sta jih uporabila na VN Španije v Jerezu, poslala v domačo tovarno v Iwato, kjer so po podrobni analizi našli težavo na ventilih agregatov.

Dorna je predkratkim razkrila seznam uporabljenih pogonskih enot, ki je pokazal, da sta tako Vinales, kakor tudi Franco Morbidelli do Brna že uporabila vseh pet dovoljenih pogonskih enot. Valentino Rossi in Fabio Quartararo sta porabila štiri, a izmed štirih dirkačev Yamahe ima le Quartararo na razpolago poleg enega ne rabljenega še štiri rabljene agregate.

Yamaha lahko v letošnji sezoni uporabi le pet agregatov, tako kot tudi ostale ekipe, ki nimajo tehnične koncesije, medtem ko imata KTM in Aprilia, moštvi s koncesijo, letos na razpolago sedem agregatov.

Proizvajalci brez koncesije med sezono ne smejo razvijati pogonskih agregatov, letos pa to zaradi krize s koronavirusom izjemoma velja za vse ekipe.

Yamaha naj bi zaradi skrbi glede tehničnih težav na motorjih svojim agregatom po dirkah v Jerezu omejila vrtljaje, v četrtek pa so sklicali sestanek Združenja proizvajalcev, kjer so zaprosili za odpečatenje agregatov na podlagi varnosti.

Tekmeci so bili nad razlago skeptični, a bodo pred odločitvijo in morebitnim dovoljenjem skrbno pretehtali argumente. V točkovanju prvenstva vodita dva Yamahina dirkača, Quartararo in Vinales, Yamaha p tudi vodi med konstruktorji, kjer imajo 26 točk prednosti pred KTM-om.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj