Yamaha za zmago ne potrebuje revolucije

Avtor prispevka: , objavljeno 4. februarja 2019 .

Šef moštva Yamaha, Lin Jarvis meni, da njegova ekipa za zmage ne potrebuje revolucije, temveč le močno evolucijo, saj so ob koncu lanske sezone že dohiteli vodilne. Yamaha je v ponedeljek predstavila dramatično spremenjen videz svojih motociklov, katere zdaj krasi pretežno črna poslikava z logotipom energijske pijače Monster, ki je tudi glavni sponzor moštva.

Yamaha je lani zabeležila eno samo zmago in sicer v Avstraliji, ko sta Maverick Vinales in Valentino Rossi na zadnjih dirkah uspela pokazati boljšo formo. Jarvis je zato prepričan, da ni potrebna večja prevetritev ekipe. “V tem trenutku ne potrebujemo revolucije,” je povedal ob predstavitvi. “Potrebujemo pa močno evolucijo. Ob koncu lanske sezone smo bili zelo blizu. Biti moramo popolni na vsakem področju. Če bi zdaj sprožili revolucijo, bi izgubili vso osnovo.

Na novem motociklu ni nič radikalno novega. V Valenciji smo večino časa izbirali pogonski agregat, tako da bomo zdaj imeli na razpolago enega ali dva, katera bomo razvijali naprej. Mislim da revolucije niso potrebne in upam, da bo vse skupaj delovalo dobro.”

Yamaha je za testiranja v Sepangu, poleg zadnjih različic pogonskega agregata, pripravila nekaj novih rešitev na področju elektronike ter šasije. “To bo za nas zelo pomembno testiranje,” je priznal Jarvis, ki pravi, da bodo šele v Maleziji lahko videli prve primerjave s tekmeci. “Dokler ne pridemo v Sepang ne bomo vedeli, kako dobri so naši tekmeci. Lahko se ocenjujemo, da smo svoje delo opravili solidno, toda če so se konkurenti močno izboljšali, potem mi morda ne bomo konkurenčni,” je pojasnil.

Yamaha se je pred letošnjo sezono okrepila z evropskim testnim moštvom, kjer vlogo testnega dirkača opravlja Jonas Folger. To je bila ena izmed želja Valentina Rossija, ki je zadnjo zmago v razredu MotoGP slavil leta 2017 na VN Nizozemske. Italijan je lani Yamaho večkrat pozval, naj v moštvo vloži več sredstev, ter da naj poizkusijo narediti velik korak naprej, namesto majhnih izboljšav. “To je zame zelo pomembno,” je povedal devetkratni svetovni prvak. “V zadnjih dveh sezonah so precej spremenili način dela. Še posebej se je močno spremenil Ducati, ki je zaposlil več ljudi na vseh področjih in vse skupaj organiziral, kot moštvo Formule 1, zato moramo temu načinu dela slediti tudi mi.

Zgodilo se je nekaj sprememb in dobili smo nove japonske inženirje, pa tudi nekaj evropskih in italijanskih iz Milana, iz glavne tovarne. Zelo zanimivo bo, saj mislim, da smo lahko zelo dobri,” je še dodal.