Yamaha vztraja v iskanju najvišje končne hitrosti

Avtor prispevka: , objavljeno 30. oktobra 2020 .

Vodja Yamahinega MotoGP projekta, Takahiro Sumi pravi, da bodo še naprej iskali način, kako v prihodnji sezoni zvišati končno hitrost, kljub zamrznitvi razvoja pogonskih agregatov.

Proizvajalci v razredu MotoGP (razen KTM-a) bodo zaradi varčevalnih ukrepov, ki so bili sprejeti za blaženje posledic krize, katero je povzročila pandemija koronavirusa, ustavili razvoj motorjev za prihodnjo sezono. Dirkači bodo sezono začeli z enakimi motorji in pogonskimi agregati, s kakršnimi vozijo letos, po prvi dirki pa bo z razvojem lahko nadaljevala le Aprilia, edini proizvajalec, ki še ima razvojno koncesijo.

Yamahini motocikli naj bi bili po mnenju mnogih najpočasnejši na ravninah, kjer v primerjavi z najhitrejšimi Ducatiji dosegajo okrog 10km/h nižje hitrosti. Vsi Yamahini dirkači pa naj bi še vedno nastopali z zmanjšanimi vrtljaji motorja, s čimer je japonski proizvajalec preprečil ponovitve okvar iz začetka sezone.

Kot kaže bo prav Yamaha zaradi zamrznitve razvoja pogonskih agregatov utrpela največji udarec, toda po besedah Sumija naj bi bilo še vedno mogoče najti hitrosti. “Motocikel bomo morali razvijati z dvojno hitrostjo in se predvsem posvetiti našim močnejšim točkam na njem,” je povedal. “Trenutno smo najmočnejši pri vodljivosti, pri tem pa se zavedamo, da so tekmeci prav na tem področju naredili korak naprej tako da tam nismo v veliki prednosti. Še posebej so se izboljšali pri Suzukiju, zato se moramo sami še dodatno potruditi. Seveda pa bomo za prihodnjo sezono še vedno poizkušali zvišati končno hitrost. Razvoj pogonskih agregatov je zamrznjen, izboljšave pa k sreči lahko najdemo drugje.”

Na testiranjih po VN San Marina so pri Yamahi preizkušali novo različico izpušnega sistema, ki pa se ni obnesel, prav tako pa še niso povsem izpilili svoje naprave za nastavitev višine motocikla, s katero letos nastopajo pri Ducatiju.

Fabio Quartararo je nedavno dejal, da se Yamaha letos ni izboljšala, a je sam zmagal na treh dirkah, še tri zmage pa sta proizvajalcu iz Iwate privozila Franco Morbidelli in Maverick Vinales, vsi trije pa so v boju za naslov svetovnega prvaka, zato je Sumi prepričan, da gre razvoj motocikla v pravo smer. “Nisem nadvse navdušen nad našim motociklom, a sem zadovoljen z rezultati, ki jih letos dosega. Lani smo bili najhitrejši na prostih treningih in kvalifikacijah, ne pa tudi na dirki. To smo želeli spremeniti za letos in eden glavnih dejavnikov je bila končna hitrost, katero pa smo v primerjavi z lani tudi nekoliko izboljšali. Žal pa so se izboljšali tudi tekmeci, zato je situacija taka, kot smo pričakovali. Z našim motorjem smo zmagali trije dirkači, dober občutek pa je dobil tudi Valentino Rossi, tako da so vse štiri Yamahe pripravljene na boj za zmago. Glede na celoten paket menimo, da smo na pravi poti, vendar pa nas čaka še nekaj dela, da dosežemo želeni cilj,” je še dodal Sumi.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish