Yamaha ostaja v MotoGP, v 2022 pa se obeta sodelovanje z ekipo VR46

Avtor prispevka: , objavljeno 16. februarja 2021 .

Yamaha se je tudi uradno pridružila Hondi, KTM, Ducatiju in podpisala novo petletno pogodbo z Dorno, s katero se zavezujejo, da bodo v prvenstvu MotoGP ostali vsaj do konca sezone 2026.

“Yamaha letos obeležuje 60. obletnico dirkanja v svetovnih prvenstvih,” je povedal šef ekipe, Lin Jarvis. “Začeli smo v letu 1961, pet ali šest let zatem, ko je naše podjetje nastalo. Ostajamo zvesti dirkanju v MotoGP in cestnem dirkanju na splošno. Podpisali smo pogodbo z Dorno, ki velja od 2022 do 2026 s čimer smo pokazali svoje namene.”

Čeprav je bil podpis sporazuma z Dorno pričakovan, pa je nekoliko manj jasno, s katerim moštvom bo v bodoče Yamaha sodelovala. Lani so s satelitsko ekipo Petronas SRT dosegli zgodovinsko prvo zmago netovarniškega moštva, vendar pa imajo z malezijsko ekipo dogovor o sodelovanju sklenjen le do konca letošnje sezone.

Nadaljevanje je najbolj logična poteza, vendar pa se v zgodbo vmešava Valentino Rossi s svojim moštvom VR46, ki naj bi v 2022 vstopilo v MotoGP. Jarvis zaradi tesnih vezi med Yamaho in Rossijem pričakuje, da bo Italijanovo moštvo VR46 torej eden izmed kandidatov, da postane Yamahina poltovarniška ekipa.

“Z ekipo Petronas smo imeli triletno pogodbo, ki se izteče ob koncu letošnje sezone,” je pojasnil Jarvis. “V letošnji sezono si bodo tako začela pogajanja z poltivarniškimi moštvi. V pogajanjih ne pričakujem le Yamahe, saj se govori, da bo Aprilia dirkala s svojim tovarniškim moštvom. Tu pa je tudi Suzuki, ki bi si lahko omislil satelitsko moštvo. Vprašanje pa je tudi, ali bo Ducati še naprej imel dve poltovarniški ekipi ter kaj bo storila Honda? KTM je za zdaj edini, ki ima to vprašanje rešeno s tesnim sodelovanjem z ekipo Tech3.

Na naši strani so se pri Petronas Yamahi, od začetka dve sezoni nazaj, zelo dobro odrezali. Lani so zmagali na šestih dirkah in njihov dirkač je postal podprvak, kar le priča njihovim sposobnostim.

Bo VR46 vstopilo v MotoGP? Kolikor vem, imajo to možnost, ki je navoljo le določen čas in mislim, da se resno zanimajo za vstop. Yamaha se bo torej morala pogajati z vsemi kandidati, torej zagotovo z ekipo Petronas in VR46, če pridejo v MotoGP, zaradi našega dolgega odnosa z Valentinom,” je povedal Jarvis, ki pa je dodal, da se pogajanja za zdaj še niso začela. “Za zdaj na mizi ni nobenega povpraševanj ali ponudb. To se bo začelo aprila ali maja.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish