Yamaha ne bo favorizirala Rossija do desetega naslova

Avtor prispevka: , objavljeno 13. februarja 2017 .

Šef mehanikov Mavericka Vinalesa, Ramon Forcada pravi, da pri Yamahi letos ne bodo favorizirali Valentina Rossija, čeprav izkušeni Italijan lovi deseti naslov svetovnega prvaka. Rossi je po en naslov svetovnega prvaka osvojil v 125 in 250 kubičnem razredu, ter sedem v najvišjem. Zadnje tri sezone je končal kot podprvak, leta 2015 pa je v boju z moštvenim kolegom Jorgejem Lorenzom za las ostal brez tako željene lovorike.

Vinales, ki je na dosedanjih testiranjih pokazal presenetljivo dobro formo, bo letos na drugi Yamahi nadomestil Lorenza, Forcada pa ob vse večjih pomislekih, da bi mladi Španec lahko letos postal celo prvak trdi, da je vodilnim možem Yamahe vseeno, kateri izmed njihovih dirkačev bo zmagovalec.

“Japonci so zelo flegmatični,” je povedal. “Hočejo zmage, njihov največji tekmec pa je Honda, katerega želijo premagati. To je njihov glavni cilj, pri tem pa je le malo važno, kateri dirkač bo dvignil zmagovalni pokal. Seveda se s tem vprašanjem ubada tržni oddelek, a zagotavljam vam, da je vodilni mož projekta usmerjen le na zmage, pri tem pa ga ne zanima, ali bo zmagovalec Folger, Zarco, Rossi ali Vinales. Hočejo zmago Yamahinega dirkača, vendar niso obsedeni z desetim naslovom Rossija,” je še pojasnil Forcada, ki pa je vendarle priznal, da bi Yamahino dirkalno moštvo, ki sicer domuje v Milanu, bilo zelo ponosno na še en Italijanov naslov.

“V moštvu, katerega vodijo Italijani, pa je zgodba drugačna,” je povedal. “Če bi Valentino osvojil še deseti naslov, bi bil to pomemben mejnik za ta šport. Bil bi velik dosežek, če bi mu uspelo po toliko letih od zadnjega naslova, ki ga je slavil v sezoni 2009. MotoGP bi bil deležen velike pozornosti medijev. Toda kar se tiče tehničnega osebja na Japonskem, je zanje cilj premagati Hondo, ter osvojiti oba naslova svetovnih prvakov, tako dirkaškega, kot konstruktorskega, o katerem ne govorimo veliko,” je še dodal.