Yamaha na treningih ni izpolnila pričakovanj 

Avtor prispevka: , objavljeno 5. maja 2018 .

Pri tovarniški ekipi Yamahe so priznali, da na petkovih treningih niso bili tako konkurenčni kot so sprva pričakovali. Dirka v Jerezu je običajno sicer uspešno prizorišče za Yamaho, toda v lanski sezoni sta oba njihova dirkača odpeljala zelo zahtevno dirko, saj sta imela težave z oprijemom. Po spodbudni dirki v Austinu so pri Yamahi prišli v Jerez zelo optimistično razpoloženi, čeprav se niso udeležili testnih dni, ki so potekali potem, ko so stezo na novo preplastili. Težave sta prinesla že prva petkova prosta treninga, kjer dirkača enostavno nista imela prave hitrosti. Valentino Rossi je skupno na obeh petkovih treningih postavil deveti čas, še slabše pa je šlo njegovemu moštvenemu kolegu Mavericku Vinalesu, ki je skupno postavil dvanajsti čas.
Po koncu treningov je direktor ekipe Massimo Meregalli dejal:

“Vedeli smo, da bomo v petek še nekoliko v zaostanku v primerjavi z najboljšimi, saj se aprila nismo udeležili testa steze. Toda vseeno nismo pričakovali, da bomo toliko zadaj. Na mehkih (soft) pnevmatikah naša dirkača nista uspela postaviti tistih zares hitrih časov. Moramo izboljšati našo hitrosti in imeti boljši ritem, kar je zelo pomembno za dirko,” je povedal Massimo Meregalli.

Rossi je prvi trening zaključil na šestem mestu le dve desetinki za najboljšim, toda na drugem treningu padel na deveto mesto in priznal, da ima Yamaha na tej stezi ponovno težave. “Zahteven dan, posebej popoldan. Zjutraj so bile nižje temperature, zato je bil občutek na motorju dober in tako je bil dober tudi rezultat prvega prostega treninga. Popoldne ob višjih temperaturah smo imeli več težav.Nisem bil zadovoljen s samim ravnotežjem motocikla, največ težav pa smo imeli s pnevmatikami. Pnevmatike zelo hitro izgubijo oprijem in potem je naš ritem nekoliko slabši od konkurence.” Italijan tako napoveduje zelo zahteven vikend za svojo ekipo in dodaja: “Vedno je lepo voziti v Jerezu. Zelo rad imam to stezo. Sama steza je še boljša kot lansko leto, toda očitno je pet ali šest dirkačev močnejših od nas.”

Vinales, ki zaenkrat še ni uvrščen v najhitrejšo kvalificijsko skupino je o prvih prostih treningih dejal: “Danes nisem imel najboljšega občutka. Nisem se dobro počutil na motociklu. Bilo je zelo zahtevno. V Austinu smo naredili velik korak naprej, toda od kar smo prišli sem, so se težave znova pojavile. Moramo trdo delati in ostati zbrani. Vale (Rossi) ima očitno enake težave, najini časi na krog so zelo podobni. Morava najti rešitev.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish