Yamaha: Lorenzo bi bil izvrsten testni dirkač

Avtor prispevka: , objavljeno 22. decembra 2020 .

Šef Yamahinega MotoGP moštva, Lin Jarvis je še vedno prepričan, da bi bil Jorge Lorenzo izvrsten testni dirkač, če nebi njihov testni program okrnila kriza zaradi epidemije virusa Covid-19.

Lorenzo je ob koncu sezone 2019 zaključil z dirkanjem, med zimskim premorom pa se je kot testni dirkač vrnil v tabor Yamahe, kjer so načrtovali evropsko testno ekipo, ki bi pomagala razvijati motocikel. Toda izbruh koronavirusa je omejil potovanja po svetu, posledično pa so Yamahini načrti padli v vodo. Lorenzo je na motocikel sedel le dvakrat in sicer februarja v Sepangu, nato pa šele oktobra na portugalskem, kjer ni kazal konkurenčne forme.

Pomanjkanje testiranj je škodilo Yamahi, je prepričan Jarvis, kar po njegovem mnenju dokazujejo nihanja v formi njihovih dirkačev. “Imeli smo nov motocikel z novim pogonskim agregatom, novim okvirjem, a z njim skoraj nismo testirali, arzen na zimskih testiranjih,” je povedal. “Letošnjo sezono smo Jorgeja vzeli pod svoje okrilje in pripravili testni program skozi vso sezono, vendar smo uporabljali janponsko testno ekipo z nekaj osebja iz evrope. Žal je Jorge vozil le dva dni v Sepangu in nato pred dirko v Portimau. Žal so bile letos vse aktivnosti odpovedane, kar nam je škodilo in močno vplivalo skozi sezono, saj nismo mogli odpraviti težav,” je pojasnil Jarvis, ki je dodal: “Še vedno sem mnenja, da bi bil Jorge izvrsten testni dirkač, primeren za vlogo, katero smo načrtovali.”

Lorenzovo mesto bo v prihodnji sezoni prevzel Britanec Cal Crutchlow, kar je nekoliko razburilo trikratnega svetovnega prvaka, toda pri Yamahi so prepričani, da so se odločili prav. Zdaj upajo, da bo Cal s svojimi izkušnjami tekom sezone rednim dirkačem pomagal rešiti težave z oprijemom, hkrati pa ne nameravajo ponoviti napake, kot z Lorenzom. “Verjamem, da smo se dobro odločili, saj je Cal vajen trdo delati, že zdaj si močno želi začeti na našem projektu. Ne nameravamo ponoviti napake, zato bomo nedvomno prihodnjo sezono opravili bolj intenziven program in verjamemo, da bomo skupaj z inženirji na podlagi letošnjih podatkov lahko izboljšali motocikel. Verjamemo, da bomo težave v prihodnji sezoni rešili s pomočjo Calovih povratnih informacij in predsezonskih testiranj,” je še dodal Jarvis.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish