WTCC: BMW pred izstopom?

Avtor prispevka: , objavljeno 6. junija 2013 .

Svetovno prvenstvo turnih avtomobilov v prihajajoči sezoni čakajo močno spremenjena tehnična pravila, zaradi česar nemški proizvajalec avtomobilov že razmišlja o izstopu iz tega prvenstva. BMW je sicer nazadnje v WTCC-ju s tovarniško ekipo dirkal leta 2010, za tem pa do danes nastopal z ne tovarniškim Roal Motorsport, Wiechers-Sport in Team Engstler.

Motor športni direktor BMW-ja Jens Marquardt tako verjame, da njihovih dosedanjih 1,6 litrskih turbo motorjev ne morejo več nadgrajevati, zaradi ne povsem dorečenih pravil pa še dodaja: »Enostavno si ne morem predstavljati pogonskega sklopa, ki bi ustrezal novim pravilom, katera po vrhu vsega še sploh niso povsem dorečena. Govori se o 400 konjskih močeh, to pa je za nas nemogoče. Naš TC motor je razvit na osnovi 1,6 litrskega bloka, saj nismo šli v razvoj globalnega športnega motorja.«

Pri BMW-ju se torej nahajajo na maksimalni točki razvoja njihovega motorja, ki je v uporabi že tretje leto, pri čemer so z njim zabeležili šest zmag svetovnega prvenstva. Dominik Greiner iz ekipe Wiechers je dejal, da si želi z BMW-jem ostati še naprej, saj z njimi sodeluje že od leta 2005, a ob novih pravilih bi bilo to zanj nemogoče: »Upam, da se bo vse zakasnilo vsaj za leto dni, saj bi to pomenilo, da bi lahko s tem avtomobilom dirkali še nadaljnje leto dni.

Sami si želimo ostati pri BMW-ju, saj je to fantastična znamka, a kot kaže bo potrebno pogledati tudi po ostalih dobaviteljih. Upam, da bomo čim prej seznanjeni s prihodnostjo. Enostavno ni prav, da vse ekipe v prvenstvu čakajo na odločitev novih proizvajalcev.« Kakorkoli že BMW ostaja druga najuspešnejša znaka v seriji WTCC, ki je bila znova obujena leta 2005. Osvojili so namreč 58 zmag in kar tri zaporedne naslove med dirkači (2005 – 2007) z Andyem Priaulxom. Uspešnejši je bil tako le Chevrolet s 74 zmagami.

Morda velja za konec omeniti še SEAT, ki je v WTCC-ju prav tako udeležen preko ne tovarniške ekipe. So pa Španci razvili novo verzijo njihovega Leon Supercopa, zaradi česar vztrajajo pri tem, da specifikacije še enega avtomobila S2000 ni mogoče zgraditi brez prej znanih tehničnih pravil.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish