Wolff sumi zaroto Red Bulla in Ferrarija proti Mercedesu

Avtor prispevka: , objavljeno 15. avgusta 2022 .

Toto Wolff meni, da pri Red Bullu in Ferrariju nasprotujejo ukrepom proti poskakovanju dirkalnikov, ker nočejo, da se Mercedes približa zmagam.

Moštvo Mercedes po trinajstih letošnjih dirkah še vedno čaka na prvo zmago, medtem ko so pri Red Bullu zmagali na devetih, pri Ferrariju pa štirih dirkah.

Glavni razlog, da se Lewis Hamilton in George Russell nista vmešala v boj za zmage, naj bi bilo poskakovanje dirkalnika W13, to pa so v nemški ekipi zdaj praktično izkoreninili. Kljub temu se še niso zavihteli povsem v ospredje, kar pa bi se lahko spremenilo na VN Belgije, prvi dirki po poletnem premoru, ko v veljavo stopa nova tehnična direktiva, ki točneje določa tehnična pravila glede zasnova dna dirkalnikov.

Tehnična direktiva je neposredna posledica Mercedesovih opozoril, da je poskakovanje dirkalnikov nevarno za zdravje dirkačev, toda na drugem bregu stojita predvsem moštvi Ferrari in Red Bull, kjer pravijo, da bi pri Mercedesu poskakovanje lahko omilili že prej, če bi dirkalnik dvignili višje od tal, a tega niso želeli storiti, saj bi dirkalnik izgubil nekaj zmogljivosti.

Wolff še naprej vztraja, da pri zavzemanju Mercedesa gre predvsem za skrb za zdravje dirkačev, nasprotovanje Ferrarija in Red Bull pa je označil za sebične. “Raje vidijo, da so na vrhu le oni (Red Bull in Ferrari), kot pa da bi imeli na zabavi še enega gosta,” je dejal Wolff, ki ima po mnenju Maria Andrettija prevelik vpliv v Formuli 1, Avstrijec pa je v preteklih dneh tudi dopustoval na jahti s Flaviom Briatorejem in direktorjem Formule 1, Stefanom Domenicallijem.

“Pri pritiskih na zvezo FIA vedno bstaja možnost, da nekaj pridobiš in to smo že počeli v preteklosti. Toda tokrat na stvar gledam drugače. Večkrat so se spremembe pravil na podlagi varnosti zgodile takoj. Tu moram dodati, da smo razumeli poskakovanje našega dirkalnika in na zadnji dirki osvojili najboljši štartni položaj, toda to ne spremeni ničesar. Gre za zdravje dirkačev in menim, da je potrebno ukrepati, da bo v prihodnjih letih ta težava le še spomin.”

Wolff je pojasnil, da FIA mora ukrepati: “FIA nima izbire, nekaj mora storiti in mislim, da bi moralo biti lobiranje ekip za ali proti ukrepom popolnoma nepomembno. Gre za zdravstveno vprašanje.”