Wolff: F1 pri izbiri novih motorjev ne sme ponoviti napake izpred 11 let

Avtor prispevka: , objavljeno 18. januarja 2021 .

Toto Wolff je formulo ena opozoril, da ne sme ponoviti napake izpred 11 let, ko so se sredi desetletja odločili za trenutno obliko pogonskih agregatov. Mercedes še ni bil premagan odkar dirkalnike Formule 1 poganjajo hibridni V6 motorji, ki so se prvič pojavili v sezoni 2014, v tem času pa so tako osvojili sedem zaporednih naslovov svetovnih prvakov Formule 1 med konstruktorji, kakor tudi med dirkači.

Wolff kljub zgodovinski prevladi njegovega moštva pravi, da je pri uvedbi novih motorjev potrebno pomisliti tudi na stroške takšne poteze. “Pri Mercedesu smo ves čas podpirali zamrznitev motorjev v 2022, ter uvedbo novih pravil leto prej, torej v 2025,” je povedal Wolff.

“Bolj pomembno je, da oblikujemo motor, ki bo sledil smernicam, ki jih narekujejo svetovni tredni, torej k električnemu pogonu. To je vsekakor nekaj znimivega, kar bi bilo potrebno storiti v okviru poslovnega modela, ki je vzdržen za Formulo 1, tudi s finančne plati. Ne smemo ponoviti napake izpred enajstih let, ko smo nalogo oblikovanja motorjev dali v roke inženirjem. Ti so sicer oblikovali fantastičen, zelo učinkovit motor, ki pa je zelo zapleten in stroški razvoja so še vedno precej visoki.”

Honda je napovedala, da se ob koncu letošnje sezone umika iz Formule 1, razlog za to pa naj bi bil rebalans svojih virov, s katerim želijo doseči notranje cilje na Japonskem.

V Formuli ena bomo torej imeli le še tri proizvajalce motorjev, Mercedes, Renault in Ferrari, zato Wolff opozarja, da je treba pred razpravo o tehničnih vidikih motorjev razmisliti o znižanju stroškov. “Mislim, da moramo znižai stroške, ki jih imajo proizvajalci v Formuli 1 in to bi morala biti najvišja prioriteta. Od tam naprej pa bo potrebno doreči tehnične odločitve, in kaj lahko storimo, da dobimo ustrezen agregat iz katerega bomo lahko pridobljeno znanje uporabili tudi v cestnih vozilih.”

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj