Wolff: Odločitev Ferrarija me ni presenetila

Avtor prispevka: , objavljeno 3. julija 2018 .

Toto Wolff, šef ekipe Mercedes, je dejal, da bi bili pri Ferrariju zelo kruti, če bi ob koncu dirke Kimiju Raikkonenu dejali, da mora spustiti Sebastiana Vettla pred sebe. Vettel je po dirki v Avstriji znova prevzel vodstvo v skupnem seštevku in ima zdaj pred Hamiltonom točko prednosti, tretji pa je Raikkonen.

Vettel je dirko v Avstriji zaradi oviranja Carlosa Sainza na kvalifikacijah začel s šestega mesta, nato pa zaradi dveh napak v prvem krogu padel na osmo. V nadaljevanju dirke se mu je uspelo prebiti do tretjega mesta, v zaključku pa je zmanjkalo krogov, da bi lahko dohitel vodilna dva dirkača. Pri Ferrariju so se ob koncu dirke odločili, da ne bodo uporabili moštvenih ukazov, da bi Raikkonen moral spustiti predse štirikratnega svetovnega prvaka, ki bi s tem pridobil dodatne tri točke v boju za naslov. To odločitev pa je pozdravil tudi Wolff. “Takšne odločitve v tem delu sezone mi ne bi sprejeli in vesel sem, da je niso oni. Mislim, da je to pošteno do športa, navijačev in dirkačev. V tem delu sezone, v začetku julija, je menjava mest dirkačev znotraj ekipe brutalna.”

Vettel se je v zaključku dirke uspel približati Raikkonenu na razliko 1.6 sekunde, toda bližje mu ni uspelo priti. Na vprašanje, če je oziroma kdaj je pričakoval menjavo mest je Nemec odgovoril: “Ne zakaj? Kimi je storil vse kar je lahko, da bi dohitel Maxa. Želel sem ujeti oba. Kimi in jaz vsa ob zaključku vozila na vso moč, toda ni se izšlo.” Raikkonen je z drugim mestom skočil na tretje mesto v skupnem seštevku, 45 točk za svojim moštvenim kolegom. Pred dirko so bile vse glasnejše govorice, da bo v prihodnji sezoni izgubil svoj sedež proti Charlesu Leclercu.

Toto Wolff je na vprašanje, če počiti olajšano glede na to, Ferrari ni uporabil moštvenih ukazov je odgovoril: “Po takšnem vikendu, kot smo ga imeli, ne more biti nobenega olajšanja. Bilo je zelo boleče.” Dvojne stopničke so Ferrariju prinesle vodstvo v konstruktorskem seštevku, njihova prednost pred Mercedesom zdaj znaša 10 točk. Valtteri Bottas je po odstopu na nedeljski dirki sedaj šesti v skupnem seštevku, 53 točk za moštvenim tekmecem Hamiltonom. Wolff je že po kvalifikacijah dejal, da Bottasa Mercedes ne bo prosil, da opravlja vlogo drugega dirkača.

“Šele devet dirk smo odpeljali in veliko je še do konca. Mislim, da bi bilo to zelo nepošteno do navijačev. Gre se tudi za dirkaško miselnost. Mi ne bomo že v juniju ali juliju igrali na drugega voznika. Seveda pa je to potrebno izkoristiti v zadnjem delu sezone, če vidiš, da lahko to prinese določeno prednost enemu izmed tvojih dirkačev. Seveda to ni všeč navijačem, toda potrebno je pogledati s stališča ekipe. Tega pa ne bomo počeli še sedaj.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish