Windsor: Kazen za Red Bull bo manj razvoja in manjši proračun za 3 leta

Avtor prispevka: , objavljeno 19. oktobra 2022 .

F1 novinar Peter Windsor meni, da se moštvo Red Bull Racing v teh dneh po objavi finančnih izdatkov za sezono 2021, kjer je bilo ugotovljeno, da je ekipa omejitev proračuna prekoračila za manj kot 5 odstotkov, z zvezo FIA poskuša dogovoriti glede kazni.

Windsor pa je razkril, da naj bi vseeno obstajalo nekaj nejasnosti tudi glede plač svetovalca moštva, Dr. Helmuta Marka. “Mislim, da Red Bull poskuša doseči dogovor. Za koliko so prekoračili proračun ne bomo izvedeli,” je povedal in razkril, da se je o tem pogovarjal z nekaj šefi ekip, a nihče izmed njih ne ve, za kakšen znesek naj bi šlo.

Neuradno se govori o znesku nižjem od dveh milijonov, spet drugi ugibajo o znesku okrog sedmih milijonov, višina porabljenega proračuna pa niha glede na razlage omejitev. Ekipa Red Bull namreč nekaterih postavk ni upoštevala v proračun, čeprav bi jih po mnenji zveze FIA morala. Ena izmed takšnih je letna plača Adriana Neweya, ki z moštvom s svojim podjetjem sodeluje kot zunanji sodelavec, Windsor pa pravi, da do nejasnosti prihaja tudi zaradi plače Dr. Helmuta Marka. “Če bi moral ugibati, je Markova plača nekje med štirimi in petimi milijoni,” pravi Windsor. “Mislim, da bi ta morala spadati v del proračuna, saj so najbrž tri ključne osebe, ki so iz proračuna izključene, Adrian Newey, Christian Horner in Pierre (Waché), tehnični direktor. V moštvu so izredno dobro plačani še nekateri drugi in verjamem, da je to težava.”

Windsor pa je tudi predvidel, kakšna kazen lahko doleti Red Bull. “Če gre za prekoračitev do dveh milijonov, bo kazen takojšnja, zagotovo pa bodo v bodoče na razpolago imeli zmanjšano količino časa za delo v vetrovniku, zelo verjetno pa bodo deležni tudi kazni, kar se tiče sredstev v naslednjih dveh ali treh letih.”

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj