Williams FW14B bo prodan na dražbi

Avtor prispevka: , objavljeno 6. februarja 2019 .

Dirkalnik FW14B moštva Willams s katerim je leta 1992 Nigel Mansell postal svetovni prvak bo na letošnjem festivalu hitrosti na dirkališču Goodwood naprodaj s strani licitacijske hiše Bonhams.

Točno s tem dirkalnikom naj bi Mansell slavil pet od skupno devetih zmag v omenjeni sezoni. Leta 2017 se je z njim na dirkališču Silverstone ob štiridesetletnici prvega nastopa moštva Willimas v Formuli 1 zapeljal nekdanji dirkač Karun Chandhok.

To pa ne bo prvič, da bo dražbena hiša Bonhams prodajala dirkalnik. Njen motošportni direktor Mark Osborne je o prodaji dejal:

“Gre za resnično izjemen dirkalnik. V sezoni 1992 je bil povsem brez konkurence. Načrtoval ga je veliki Adrian Newey, ki je še danes pomemben del Formule 1, ta dirkalnik pa je ena njegovih največjih mojstrovin in eden najpomembnješih dirkalnikov, ki je kdajkoli prišel na dražbo.”

Na lanski dražbi v Monaku je bil prodan tudi dirkalnik moštva McLaren, MP4/8 s katerim je Ayrton Senna leta 1993 slavil svojo šesto in zadnjo zmago v kneževini. Poleg tega pa je bil prodan še en dirkalnik legendarnega brazilskega dirkača in sicer Toleman-Hart TG184-2, s katerim je leta 1984 na deževni dirki v Monaku osvojil drugo mesto. Nekdanji prvi mož Formule 1 Bernie Ecclestone je za MP4/8 takrat odštel 3,6 milijona funtov.

Omenjeni znesek pa kljub temu ni niti blizu rekordnega nakupa dirkalnika Formule 1. Ferrarijev dirkalnik F2001 s katerim je Michael Schumacher osvojil svoj četrti naslov svetovnega prvaka je bil novembra leta 2017 na dražbi v New Yorku prodan za kar 7,5 milijona funtov.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish