Whiting bi skoraj ustavil dirko

Avtor prispevka: , objavljeno 30. junija 2013 .

 
Štarter dirk formule ena, Charlie Whiting je bil tik pred tem, da ustavi in odpove dirko za VN Velike Britanije v Silverstonu, kjer smo videli številne počene gume. Lewis Hamilton, Felipe Massa, Sergio Perez in Jean-Eric Vergne so doživeli spektakularne eksplozije gum, zaradi katerih je Whiting pomisli na to, da i ustavil dirko. “Bil sem blizu tega, da ustavim dirko,” je po dirki povedal Whiting. Kako blizu pa ni želel razkriti. “Ne bom podal točnega števila eksplozij, ki bi bile potrebne, da bi ustavil dirko. S čiščenjem ostankov so bili ogroženi varnostniki ob stezi, kar mi ni po godu. Takšnih eksplozij do zdaj še nismo videli. Videli smo drugačne eksplozije gum, katerim se že posvečamo. Zdaj moramo preučiti kaj je povzročilo te okvare.”

Whiting je dejal, da mora FIA od Pirellija dobiti pojasnilo, kaj je vzrokovalo okvare gum, preden lahko ukrepa. “Prezgodaj je, da bi lahko ukrepali. Preučiti morajo veliko podatkov, vključno z gumami, ki niso eksplodirale. Morda bodo tam našli nekaj, kar je bilo tik pred tem, da povzroči takšno eksplozijo in kar nam bo namignilo zakaj se je to zgodilo. Prezgodaj je, da bi povedali, kaj bo treba storiti.”

Pirelli si že nekaj časa prizadeva uvesti nove gume, ki so izdelane z drugačnim postopkom, toda z njihovo uvedbo se morajo strinjati vse ekipe, razen če gre za spremembo na podlagi varnosti. Moštvo Lotus se z uvedbo ni strinjalo, saj njihova dirkalnika nimata težav z gumami, nove gume pa so med drugim trše in se težje ogrejejo na delovno temperaturo, kar bo ekipi iz Enstona zagotovo škodilo.

Naj si bo to naključje ali ne, današnje eksplozije gum pa gredo precej na roke Pirellijevim željam, saj je FIA debato o varnosti gum dodala na seznam tem za pogovor na zboru komiteja delavne skupine Fie, ki bo v Nurburgringu to sredo, pred VN Nemčije.

Vendar pa Whiting meni, da bi bilo potrebno o gumah razpravljati še pred tem, da bi lahko rešitve našli čimprej. “O tem bomo govorili takoj jutri zjutraj. Pirelli bo gume preučil in poizkusil najti vzroke. Odločiti se bomo morali še pred sredo,” meni Whiting.