Webber zapušča formulo ena

Avtor prispevka: , objavljeno 27. junija 2013 .

 

Dirkač Red Bulla, Mark Webber je napovedal, da bo ob koncu letošnje sezone zaključil svojo kariero v formuli ena. 36-letni Avstralec bo od prihodnje sezone naprej sodeloval s Porschejem v LMP1 programu.

Webber je sedem od dvanajstih sezon dirkal za moštvo Red Bull, sodelovanje s Porschejem pa je označil za veliko čast.

“Porsche je kot proizvajalec pisal dirkaško zgodovino in je sinonim za tehnologijo na vrhuncu,” je dejal Avstralec. “Veselim se novega izziva po koncu kariere v formuli ena. Porsche si je zastavil visoke cilje, sam pa že težko čakam, da bom vozil enega najhitrejših športnih svtomobilov na svetu.”

Webber je v formuli ena debitiral z moštvom Minardi leta 2002. Že prvo dirko, in to na domačih tleh, je končal na petem mestu, naslednjo sezono pa se je preselil k Jaguarju. Tam je dirkal dve leti, nato pa za dve leti prestopil k Williamsu. V sezoni 2007 je sedel v dirkalnik Red Bulla, kjer je užival najuspešnejše obdobje svoje kariere. Zmagal je na devetih dirkah, toda v zadnjih sezonah je odnos z delodajalcem postajal vse bolj napet. Rivalstvo z moštvenim tekmecem Sebastianom Vettlom je postreglo s številnimi incidenti, na letošnji dirki za VN Malezije pa je Avstralcu očitno prekipelo. Vettel je ignoriral ukaze iz moštva in Webbru ukradel zmago.

Vettel bo z Red Bullom ostal vsaj do 2016, zdaj pa se začenja iskanje njegovega moštvenega kolega. Na vrhu seznama želja vodilnih pri Red Bullu se nahaja Kimi Raikkonen, čigar pogodba z Lotusom se izteče ob koncu letošnje sezone. Finca si ob sebi želi tudi Sebastian Vettel, sicer dober prijatelj Ledenega moža. Prvaka iz sezone 2007 si želi tudi Christian Horner, ki je dejal, da je Raikkonen “vsekakor kandidat, če bo le na voljo.”

Kandidata za Webbrov sedež sta tudi dirkača Toro Rossa Jean-Eric Vergne in Daniel Ricciardo, ki pa se bosta po besedah Helmuta Marka morala še izkazati, če želita “napredovati” v Red Bull.