WADA preučuje poslikavo dirkalnikov moštva Haas

Avtor prispevka: , objavljeno 5. marca 2021 .

Svetovna agencija za boj proti dopingu WADA je pod drobnogled vzela poslikavo dirkalnikov moštva Haas, saj se porajajo nekatere vprašanja glede skladnosti s prepoveduje uporabe ruske zastave.

Moštvo Haas je predstavilo poslikavo dirkalnika, iz katere močno izstopa ruska trobojnica, ki simbolizira novega glavnega sponzorja, ruski Uralkali. Toda pojavila so se vprašanja o skladnosti z odločitvijo mednarodnega arbitražnega razsodišča CAS, ki je zaradi dopinške afere na olimpijskih igrah 2014, decembra lani ruskim športnikom na vseh mednarodnih tekmovanjih prepovedalo uporabo ruske zastave in simbolov.

Odločitev sega tudi v Formulo 1, zaradi česar Nikita Mazepin letos ne bo naveden kot ruski dirkač, temveč kot “nevtralni ruski športnik” moštvo Haas pa je zatrdilo, da poslikava dirkalnika ni takšna, ker bi želeli zaobiti odločitev CAS. Kljub temu pa WADA s pristojnimi oblastmi preučuje, ali je poslikava sporna, saj odločitev sodišča med drugim pravi, da ruski športniki zastave ali simbolov ne smejo nositi niti na oblačilih, niti na opremi. To bi v teoriji pomenilo, da bi s takšno poslikavo lahko dirkal le Mazepinov moštveni kolega, Nemec, Mick Schumacher.

Kljub temu pa so v moštvu Haas prepričani, da poslikava dirkalnikov ni sporna, v to pa je prepričana tudi mednarodna avtomobilistična zveza FIA. Mazepin je pred svojim debijem v Formuli 1 nad prepovedjo uporabe simbolov Rusije zelo razočaran.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish