VOLKSWAGEN se popolnoma UMIKA iz MOTOŠPORTA

Avtor prispevka: , objavljeno 2. decembra 2020 .

Koncern Volkswagen s svojo osnovno znamko ne bo več dejaven v motošportu. Športni oddelek Volkswagen Motorsport bodo namreč razpustili in 169 zaposlenih prezaposlili na delovna mesta drugod po koncernu.

Skupina to utemeljuje s “preusmeritvijo in nadaljnjo osredotočenostjo podjetja” – kar naj bi z drugimi besedami pomenilo preusmeritev v popolnoma električno znamko avtomobilov. Podjetje zagotavlja, da bo dobava rezervnih delov za vozila Golf GTI TCR in Polo R5 dolgoročno zagotovljena.

“Blagovna znamka Volkswagen je na poti, da bo postala vodilni ponudnik trajnostne elektromobilnosti. V ta namen združujemo svoje vire in smo se odločili, da prenehamo z udejstvovanjem v motošportu,” pravi član uprave koncerna Volkswagen za razvoj, Frank Welsch.

Konec leta 2019 je Volkswagen po dizelskem škandalu napovedal konec vseh dejavnosti v avtomobilskem športu z motorji z notranjim zgorevanjem, čeprav so imeli že pripravljen povsem nov Golf GTI TCR. Projekt z električnim prototipom ID. R je pripeljal do več rekordov v gorsko-hitrostnih dirkah in na slavni Nordschleife.

Vseh 169 zaposlenih bodo prerazporedili na druga delovna mesta znotraj koncerna VW.

Vendar Volkswagen ni imel prave alternative, da bi se ukvarjal z električnim motošportom. Očitno rešitev, Formulo E, že pokrivata Audi in Porsche (v prihodnosti le Porsche). Hčerinska znamka Cupra že ima vozilo v E-TCR. Druge dirkalne serije brez motorjev z notranjim zgorevanjem so trenutno šele v fazi načrtovanja.

Novico so v Wolfsburgu objavili le en dan po Audijevem presenetljivem umiku iz Formule E v korist udejstvovanju na Dakarju in na 24 ur Le Mansa s hibridnimi dirkalniki. S tem se končuje petdeset let dolgo obdobje, ko je bil VW prisoten tako v nekaterih formulah, v reliju za prvenstvu WRC, na Dakarju, v rallycrossu in vzdržljivostnih dirkah anNürburgringu.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish