VN SAKHIRJA, kvalifikacije: BOTTAS končal 26 tisočink pred RUSSELOM

Avtor prispevka: , objavljeno 5. decembra 2020 .

Sonce je že zdavnaj zašlo, luči so se prižgale na dirkališču Bahrain International Circuit in kvalifikacije s potencialom, da postanejo ene najbolj zanimivih v sezoni, so se začele. Najkrajša steza v letošnji sezoni je dolga 3.543 metrov in je s tem daljša le od Monaka, a so tam hitrosti seveda bistveno nižje kot v Bahrajnu.

Q1: Slovo novincev (in njunih moštvenih kolegov)

Prvi del kvalifikacij je potekal brez pomembnejših pripetljajev, le občasno so se dirkači pritoževali nad gnečo, kar je glede na kratko stezo bilo tudi pričakovano.

George Russell na VN Sakhirja nadomešča za covidom-19 obolelega Lewisa Hamiltona.

Spomnimo, da je za Mercedes namesto Lewisa Hamiltona nastopil Williamsov dirkač George Russell, njegova zamenjava je bil Jack Aitken, ki sicer nastopa v Formuli 2, poškodovanega Romaina Grosjeana pa je pri Haasu zamenjal Pietro Fittipaldi.

Na koncu sta bila oba novinca v F1, torej Aitken in Fittipaldi prekratka za drugi del kvalifikacij, v uteho pa jima je lahko, da so se ob njima poslovili tudi Kimi Räikkönen in moštvena kolega obeh novincev, torej Kevin Magnussen in Nicholas Latifi.

Za primerjavo, Pietro Fittipaldi je za Magnussenom zaostal za sedem desetink sekunde, Jack Aitken je za Latifijem zaostal vsega za desetinko.

Q2: Albonu (spet) ni uspelo prepričati, težave Norrisa

Po prvih poskusih hitrih krogov je bil na vrhu Bottas, ki mu je Russell dihal za ovratnik, saj je za njim zaostajal vsega nekaj tisočink, za njima se je znašel Verstappen, ki pa je kmalu postavil najhitrejši čas, še pred tem je bil na vrhu Sergio Perez.

Proti koncu Q2 je bilo na stezi zelo živahno, na koncu pa je bilo vse skupaj usodno za Ocona, Albona, Vettla, Giovinazzija in Norrisa. Slednji se je očitno ubadal s težavami, saj ni uspel dokončati zadnjega hitrega kroga in se je moral zadovoljiti s 15. startnim mestom na jutrišnji dirki.

Q3: 26 tisočink sekunde med Bottasom in Russellom, Leclercov mali čudež

Tretji del kvalifikacij je najhitreje začel Max Verstappen, za njim je vsega 22 tisočink zaostajal Leclerc, ki je bil s Ferrarijem presenetljivo med najhitrejšimi. Šele za obema smo našli oba Mercedesova voznika, Bottas in Russell.

Črni puščici sta stvari kmalu postavili na svoje mesto in na koncu je bil Bottas za 26 tisočink hitrejši od Georgeja Russella, ki je doslej v dirkaškem vikendu pokazal, da je iz pravega dirkaškega testa. Na tretjem mestu je pristal Max Verstappen, Charles Leclerc, ki po tistem hitrem krogu ni več nastopil, je obdržal četrto mesto, pred Sergiom Perezom in Daniilom Kvjatom.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish