VN SAKHIRJA, dirka: Prva zmaga SERGIA PEREZA ob katastrofi MERCEDESA

Avtor prispevka: , objavljeno 6. decembra 2020 .

Sergio Perez je presenetljivi zmagovalec dirke VN Sakhirja. Katastrofalen dvojni postanek Mercedesa mu je omogočil, da si privozi svojo prvo zmago v karieri. Na stopničkah sta mu družbo delala Esteban Ocon in Lance Stroll.

Bottas je ujel zelo slab štart, Russell ga je hitro prehitel, že po nekaj zavojih pa prvi razburljivi trenutek, ko se je Charles Leclerc zelo optimistično v četrtem zavoju dobesedno ustrelil v Pereza, ki se je zavrtel. Max Verstappen se je želel ogniti temu trčenju, vendar v pesku ni imel oprijema in pristal v zaščitni ogradi ter tako zelo hitro končal današnjo dirko.

Konec je bilo tudi za Leclerca. Perez se je kot zadnji odpravil na menjavo koles. Po fazi varnostnega avta je bila dirka v sedmem krogu znova sproščena. Russell je ostal na vrhu, Bottas pa se je znašel pod pritiskov Sainza.  

Esteban Ocon si je z drugim mestom privozil prve stopničke v letošnji sezoni.

Russell je suvereno upravljal potek dirke, medtem pa je Perez pričel iz začelja pravi lov. Že v enajstem krogu je bil deseti, ko je prehitel Vettla. Mesta 3 do 11 so bila pravi DRS-vlakec z minimalnimi razlikami. Na vrhu pa je razlika med Russellom in Bottasom nihala iz kroga v krog.

V 26. krogu pa so se pričeli prvi postanki dirkačev, ki so bili na mehki zmesi gum: Kvjat, Gasly, Sainz in Ricciardo so šli na srednjo zmes.  Na vrhu pa sta oba dirkača Mercedesa mirno križarila po stezi in šele v 45. krogu je Russell prišel na postanek, ki je bil zelo hiter. Ko se je vrnil na stezo, je sledil kratek šok, saj motor ni imel moči, a to so odpravili z drugačno nastavitvijo.

Lance Stroll je s tretjim mestom zaokrožil sijajen dosežek ekipe Racing Point.

Bottas je ostal zunaj, da bi z nekaj hitri krogi poskušal z overcutom. Drugič je na postanek zavil tudi Perez in si nadel trdo zmes, tako kot Bottas, ki je na menjavo zavil v 49. krogu. Ko se je vrnil na stezo, je za Russellom zaostal za osem sekund. Potem pa je okvara Latifija v 54. krogu poskrbela za fazo virtualnega varnostnega avta. Nekateri dirkači so to izkoristili za postanek, med njimi Vettel, Sainz in Ricciardo. Od tega so imeli korist Ocon, Stroll in Perez, ki so se znašli na mestih 3, 4 in 5. Ta vrstni red ni imel daljše veljave, saj je Perez najprej prehitel moštvenega kolega Strolla, potem pa še Ocona in se znašel na tretjem mestu. V 61. krogu je za naslednjo fazo VSC-ja poskrbel novinec Jack Aitken, ki je izgubil nadzor nad dirkalnikom in se zavrtel ter uničil prednje krilce.

Že po nekaj zavojih smo bili priča prvemu razburljivemu trenutku, ko je preveč optimističen Leclerc trčil v Pereza in poleg sebe iz dirke povlekel še nedolžnega Maxa Verstappna.

Mercedes je to priložnost izkoristil za dvojni postanek Russella in Bottasa. Mladi Britanec je bil odpravljen v 5,3 sekunde, Bottas pa je doživel pravo nočno moro, saj je odpeljal šele po 27,4 sekundah in padel na peto mesto nazaj. A to je bil šele začetek katastrofalne blamaže ekipe, ki običajno ne dela napak in je na meji perfekcije. Nekaj sekund kasneje je sledila za Russella prav grozljiva vest. Ekipa je zamenjala gume in mladinec Mercedesa je bil na poti z napačnimi (Bottasovimi) gumami. V 63. krogu je moral še na en postanek, s čimer je padel nazaj na peto mesto za Bottasa.

Mercedesovi mehaniki in celotna ekipa v boksih so danes padli na celi črti. Takšne blamaže pa že lep čas nismo videli. Zmeda, ki je vladala, je bila nerazumljiva in nedostojna svetovnih prvakov.

Pri ponovnem štartu v 68. krogu so se na vrhu nahajali Perez, Ocon in Stroll. Za njimi pa sta bila Bottas in Russell, slednji na srednji zmesi. Krog pozneje je Russell prehitel Bottasa, v 72. krogu je šel mimo Strolla, le krog zatem pa še mimo Ocona. Za mladega Britanca se je naredila prosta pot za napad na vodilnega Pereza, ki je bil tri sekunde pred njim. Russell je pričel zmanjševati zaostanek, a potem naslednje grozljivo presenečenje – predrta guma in še četrti postanek, ki ga je vrgel nazaj na 14. mesto.

Končno: Sergio Perez s svojo prvo zmago v karieri Formule 1.

Z jezo in nožem med zobmi se je Russell odpravil reševat, kar se je rešiti dalo in to so prve njegove točke v karieri. Dirko je na koncu dobil Sergio Perez, drugo mesto za Estebana Ocona in tretje za Lancea Strolla. Četrti je bil Carlos Sainz, peti Daniel Ricciardo, šesti Alex Albon, sedmi je bil Daniil Kvjat in šele osmi Valtteri Bottas. Tik za njim najdemo največjega osmoljenca dirke Gerorgea Russella, vendar je njegov osmo mesto pod vprašajem zaradi uporabe napačnih gum, za kar bi lahko – kot “posladek” za ta grozljiv večer – prejel 5 sekund pribitka. Deseti z zadnjo točko pa je bil Lando Norris.

Res je, fotografija pove več kot tisoč besed.

Spričo izvrstnega današnjega rezultata, je Racing Point po razočaranju na prejšnji dirki naredil velik korak do tretjega mesta konstruktorskega prvenstva. In morda je Sergio Perez z današnjo predstavo dokončno odprl oči veljakom Red Bulla, da je vztrajanje na Albonu izguba časa.