VN Japonske: “To je bil Marc Marquez, kot ga poznamo”

Avtor prispevka: , objavljeno 25. septembra 2022 .

Šef mehanikov ekipe Marca Marqueza, Santi Hernandez je bil navdušen nad dirko, ki jo je v Motegiju odpeljal njegov varovanec, prehitevanje za četrto mesto v zadnjem krogu pa je označil za opomnik na njegovo staro formo.

Marquez, ki je na kvalifikacijah osvojil najboljši štartni položaj, je večji del dirke vozil na petem mestu, v zadnjih trenutkih dirke pa je prehitel Miguela Oliveiro in se prebil na četrto. Osemkratni svetovni prvak je nastopil šele na drugi dirki po operaciji roke in šestih dirkah odsotnosti, zato so v njegovem delu Hondine garaže želeli predvsem dokončati dirko.

“Zelo smo veseli,” je pojasnil Hernandez. “Tako dolgo ni dirkal, dirka pa je bila glede na njegovo stanje zelo zahtevna, še posebej zaradi močnih zaviranj. V Aragoniji še nismo vedeli v kakšnem stanju je, zato smo pred to dirko dejali, da bo uvrstitev med prvih šest izjemna. Toda potem se je boril z Oliveiro in prehiteval v zadnjem krogu, kot Marc, kakršnega poznamo. Že dolgo ga nismo videli takšnega. “

Marquez je z novimi točkami še utrdil položaj najbolje uvrščenega Hondinega dirkača v prvenstvu, kljub temu, da je letos izpustil kar osem dirk. Njegova vrnitev v letošnji sezoni je po besedah Hernandeza pomembna za Hondo, saj potrebujejo povratne informacije za razvoj motocikla za prihodnjo sezono, pa tudi za Marca.

“Marc izpostavlja enake težave z motociklom, kot drugi Hondini dirkači. Na zaviranjih v ovinke nimamo pravega občutka, zato so dirkači zlahka prehitri in zgrešijo linijo. Marc s svojim slogom vožnje očitno lahko to nekako omili, toda njegove pripombe so enake. Nekoliko hitreje se prilagaja vsem situacijam, pa tudi v preteklosti, ko ni vozil v polni formi, je iz našega motocikla izvlekel nekaj več.”

Karavana MotoGP se seli na Tajsko, kjer bo že naslednji konec tedna potekala naslednja dirka. Tudi tam Marquez ne bo ciljal na zmago. “Dirke jemljemo bolj kot testiranje ali trening. Bolj nam je pomembno, da njegovo telo opravi čim več kilometrov na motorju. Na Tajskem bomo imeli več težav, saj je na stezi dolg ovinek, kjer mora motocikel dobro zavijati, naš pa je tu najslabši. Naš cilj je zbrati podatke in razumeti, kje se je zalomilo letos, ter se boljše pripraviti na naslednje leto. Obenem pa je zelo pomembno, da na motorju sedi dirkač, kot je Marc, katerega bi si verjetno želeli vsi proizvajalci,” je še dodal Hernandez.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish