VN Belgije: Hamiltonu najboljši startni položaj

Avtor prispevka: , objavljeno 24. avgusta 2013 .

Q1

Tik pred pričetkom prvega dela kvalifikacij je na stezi v Spaju pričelo rahlo deževati, zaradi česar so dirkači za ta uvodni del takoj uporabili pnevmatike za rahel dež. Veliko dirkačev se je postavilo ob izhod iz boksov, zaradi napovedanega vse močnejšega deževanja pa so iz boksov kmalu zapeljali praktično vsi. Na stezi je praktično vse dirkače odnašalo in veliko tudi s steze. Na vrh je najprej prišel Hamilton, kmalu ga je izrinil Rosberg, a ti časi so bili šele uvodni.

Po uvodnih petih minutah se je stanje okoli dežja umirilo. Na vrhu se je sicer nahajal Alonso pred Vettlom in Webbrom, a ob sušeči se stezi so se prave kvalifikacije šele pričele. Časi so seveda hitro padali, zanimivo sta se na vrh zavihtela oba Mercedesa, Rosberg pred Hamiltonom., a iz kroga v krog se je stanje močno spreminjalo.

Vsekakor nas v prvem delu zanimajo tisti na začelju, ki ne bodo imeli možnosti za nadaljnji boj za višja mesta. Izven šestnajsterice so se tri minute pred koncem nahajali Maldonado, di Resta, Bianchi, Pic, Van der Garde in Chilton. Slednji se je sicer nahajal tudi izven 107% časa najhitrejšega. V zadnji minuti so na stezo zapeljali prav vsi in tudi zaradi vedno bolj suhe steze so se časi in vrstni red dirkačev neprestano spreminjali. Samo deset sekund pred koncem sta se izven šestnajsterice nahajala tudi Alonso in Massa. Tik pred obema dirkačema Ferrarija je v zadnji šikani zavrtelo Paula di Resto, zaradi česar so razobesili rumeno zastavo, a jo verjetno dovolj hitro umaknili, da se je Alonso uvrstil na prvo mesto, Massa pa na šesto.

Zanimivo je v naslednji del prišel tudi Max Chilton, izpadli pa so Maldonado, Vergne, Ricciardo, Bottas, Gutierrez in Pic. Morda velja omeniti še Van der Garda, ki je zasedel kar tretje mesto, tveganje s pnevmatikami za suho stezo se je torej marsikomu izplačalo.

Q2

Drugi del kvalifikacij se je pričel nekoliko bolj umirjeno, saj se je na stezo mudilo le Kimiju Raikkonenu. Po skoraj polovici drugega dela kvalifikacij so se na stezo le podali skoraj vsi dirkači. Na vrhu je bilo vse skozi zelo tesno med Red Bullom, Ferrarijem, Mercedesom in tudi Lotusom. Zanimivo pet minut pred koncem na stezo še vedno nista zapeljala Vettel in Hamitlon, pa tudi Rosberg je bil še brez časa, a vsaj na stezi.

Tri minute pred koncem se je na sam vrh zavrtel Vettel pred Raikkonena in Hamitlona. Izven deseterice pa se je še vedno nahajal Rosberg, ki je celo zapeljal v bokse. Zelo blizu je bil tudi Massa, ki je dve minuti pred koncem padel na enajsto mesto pred Pereza. Po preteku časa se je na prvem mestu nahajal Alonso pred obema Red Bullovima dikračema, izven deseterice pa so ostali Chilton, Bianchi, Van der Garde, Perez, Sutil in Hulkenberg.

Q3

V zadnji del kvalifikacij so vsi dirkači zapeljali takoj ob prižgani zeleni luči, saj je na stezi zopet pričelo deževati. Vsem se je vsekakor zelo mudilo, saj so želeli vsaj en hiter krog prevoziti s pnevmatikami za suho stezo. Dež je prišel prehitro in premočno, zaradi česar so vsi zapeljali nazaj v bokse po pnevmatike za rahel dež. S pnevmatikami za suho stezo je sicer poizkusil Rosberg, a steza je bila seveda preveč namočena.

Kot prvi je do časa prišel di Resta, sledil pa mu je Massa med tem, ko je pričelo zelo močno deževati. Brazilec je bil praktično zadnji, ki je prišel še do zares hitrega časa, saj je pričelo tako zelo močno deževati, da so ostali zaostajali po nekaj sekund. Dirkači so tako prevozili praktično samo po en hiter krog. Zanimivo je Rosberg prišel pred Masso, vsi pa so lahko prevozili še za en hiter krog. Na koncu je Rosbergu uspelo postaviti še hitrejši krog, s čimer se je zavihtel na prvo mesto pred di Resto in Buttna. V zadnjih sekundah je povsem prenehalo deževati, zaradi česar je prvo mesto zasedel Hamilton pred Vettlom, Webbrom, Rosbergom in di Resto. Deseterico so zaključili še Button, Grosjean, Raikkonen, Alonso in Massa.