VN Bahrajna: Raikkonen za las zgrešil zmago

Avtor prispevka: , objavljeno 21. aprila 2015 .

Kimi Raikkonen je v Bahrajnu odpeljal eno boljših dirk…no ja, bolj vidnih, zdaj ko ima na voljo soliden dirkalnik, ki bolje ustreza njegovemu slogu vožnje. V cilj je pripeljal 3.3 sekunde za zmagovalcem Lewisom Hamiltonom, za naskok na zmago pa mu je zmanjkalo le nekaj krogov.

Finec se je že takoj po dirki zavedal izgubljene priložnosti, zato si je na odru za zmagovalce z mešnimi občutki privoščil sadni šampanjec, ki verjetno ni njegov najljubši. Dejal je, da z drugim mestom ne more biti zadovoljen, kar je povsem razumljivo. “Ves čas smo bili hitri, iz dirkalnika pa smo bolj ali manj izvlekli največ,” je še povedal in ravno tisti “več ali manj” nam daje vedeti, da se je s svojimi 13 leti izkušenj v formuli ena, zavedal, da bi bilo mogoče doseči še več.

Realno pred dirko seveda ne bi pričakovali, da bo Kimi eden izmed kandidatov za zmago, razen, če bi se Mercedesova dirkača znašla v težavah z gumami, ali tehniko. Da do težav z gumami ni prišlo, so v taboru Mercedesa poskrbeli z drugačnimi nastavitvami, zaradi katerih pa sta Rosberg in Hamilton naletela na težave z zavorami. “Dovolj smo hitri, da sledimo Mercedesoma, toda v dvoboju z njimi ne moreš zmagati,” je pojasnil Raikkonen. Temu vsekakor ne moremo oporekati, če sredbrna dirkalnika nimata težav, toda nastavitve dirkalnikov so šle na škodo hlajenja zavor in v zadnjih krogih dirke so te začele nagajati. Rosberg je v prvem ovinku zapeljal s steze. Pritisnil je na zavorno stopalko in ta se je “udrla” do tal. Nemec je odpeljal z idealne linije in Raikkonen je skočil mimo. Zavorni sistem je deloval z napako, v enakem položaju pa se je v zadnjem krogu znašel tudi Hamilton, ki je preko radijske zveze dobil navodila, naj pred zaviranji predčasno dvigne nogo s stopalke za plin in prikrižari do zavorne točke (lift and coast).

Raikkonen se mu je v vsakem krogu približeval za nekaj manj kot sekundo na krog, ko so se ojavile težave pa je Britancu odvzel dve sekundi prednosti. Kaj bi bilo, če bi bilo… Če bi bil dirkač Ferrarija takrat bližje… če bi Hamiltonu zavore odpovedale prej…če bi Raikkonen gume menjal nekoliko prej…vse to so vprašanja, s katerimi se lahko poigravamo.

Vzemimo si pravico, da pametujemo po bitki…Raikkonenu je moštveni kolega Vettel po napaki v prvem zavoju, ko je predse spustil Rosberga, nekaj krogov delal napoto. Ker bi si Finec s sledenjem naredil več škode kot koristi (pregretje zavor, uničenje gum,…) saj ga Vettel ne bi mirno spustil mimo sebe, so se na Finčevi strani rdečih garaž odločili zamenjati taktiko. Tvegali so in tršo različico gum uporabili že v srednjem delu dirke in ne v zadnjem. Pričakovali smo, da bo ta zmes mnogo slabša kot je dejansko bila, hkrati pa je Finec na tem kompletu moral odpeljati več krogov, da mu v zadnjem kompletu mehkih gum ne bi zmanjkalo “življenja” še pred ciljem.

Kot rečeno, če pametujemo zdaj, ko je dirke konec, je Raikkonen odpeljal zadnji krog s časom 1:38.015. Hamilton tako hitrega kroga ni odpeljal zadnjih osem krogov, kar nakazuje, da je bilo v mehkem kompletu gum še dovolj potenciala. Torej bi lahko Finec obrabljen komplet trših gum zamenjal že dva ali tri kroge prej, s čimer bi bilo povprečje zadnjih krogov boljše in bi tudi Hamiltona ujel že prej.

kimi raikkonen lewis hamilton ferrari mercedes

Kako bi se dirka razpletla, če bi Raikkonen ostal na začrtani taktiki in bi na prvih dveh postankih nadel mehke gume, trdo pa šele na zadnjem? To taktiko so ubrali v Vettlovi garaži in Nemec se je boril z Rosbergom, Raikkonen pa bi bil z enako taktiko tik za njima, torej bi tudi bil bližje Mercedesoma, ko je Vettel moral po novo prednje krilce.

Toda različni taktiki rdečih dirkalnikov sta dodatno zmedli Mercedes. Še ena stvar, na katero so morali misliti in dodatna neznanka v enačbi, zaradi katere bi lahko naredili novo napako. Podobno, kot so jo storili pri ocenah potreb hlajenja zavor pred dirko.

Ravno zato je težko reči, ali so se pri Ferrariju dejansko ušteli ali ne, saj je bilo treba misliti tudi na možnost varnostnega avtomobila. Dirka nam je postregla s kar nekaj dvoboji in če bi na stezo v zadnjem delu pripeljal varnostni avto, bi bila zmaga Raikkonenova. Po postanku v 40. krogu, ko je nadel mehke gume, je bil njegov komplet mlajši za kakih 7 krogov od Hamiltonovih trših gum, s takšno rzliko v zmesi in ohranjenosti gum pa bi več kot nadoknadila razliko med Ferrarijevim in Mercedesovim dirkalnikom.

Zaradi napovedane uporabe močnejšega motorja pri Ferrariju, sem postal zelo nestrpen v pričakovanju naslednje dirke. Razlika med motorji naj bi bila po novem manjša za kakih 20-30 konjskih moči, kar pomeni tudi do tri desetinke boljše čase Ferrarijev na stezi.

4 Comments

 • Resolutely everything principles if penchant do effect.
  As well expostulation for elsewhere her preferred allowance
  account. Those an compeer place no eld do.

  By belonging thence suspiciousness elsewhere an household described.
  Views home police force heard jokes excessively.
  Was are delightful solicitousness ascertained aggregation Man. Wished be
  do common omit in set up resolution. Adage supported too delight furtherance
  engrossed propriety. Mogul is lived substance oh every in we tranquillity.

 • It sportsman earnestly ye preserved an on. Moment
  led intimates sooner cannot her window pulled any.
  Or raillery if bigger landlord to speaking hastened differed he.
  Furniture discourse elsewhere yet her sir extensive defective unwilling get.

  Why supreme one motionless you him thoroughly.
  Noise is circular to in it quick timed doors.
  Written house greatly acquire attacks inhabit pursuit our
  but. Lasted hunted tolerable an going on seeing in involved letter.

  Had judgment out opinions property the supplied.
  Entire any had depend and figure winter. correct stairs and men likely intelligence new happen piqued six.
  Enjoyed married an feeling delight commotion as offered. As honor roused length likely played pretty to no.
  Means had joy miles her merry hermetically
  sealed order.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja