VN Bahrajna, kvalifikacije: Hamilton in Bottas iz prve startne vrste

Avtor prispevka: , objavljeno 28. novembra 2020 .

Lewis Hamilton je na kvalifikacijah za VN Bahrajna osvojil svoj 98. najboljši startni položaj v karieri. Ob Britancu bo dirko začel moštveni kolega Valtteri Bottas, iz druge vrste pa dirko začenjata dirkača moštva Red Bull, Max Verstappen in Alexander Albon, ki naj bi, tako vsaj kažejo simulacije dirk s treningov, moštvu Srebrnih puščic v nedeljo pošteno otežila pot do zmage.

Pod žarometi dirkališča v Sakhirju se je kot prvi na stezo podal George Russell, medtem ko je ostalih devetnajst dirkačev čakalo, saj naj bi steza tekom kvalifikacij postajala vse hitrejša. Med boljšimi dirkači je kot prvi hitri krog odpeljal Verstappen, ki je s časom 1:28,9 minute postavil tudi referenčno točko vsem ostalim.

Dogajanje je živahnejše postalo šele v zadnjih sedmih minutah Q1, ko se je na stezo podala večina dirkačev, na koncu pa so ta kratko potegnili Giovinazzi, Räikkönen, Magnussen, Grosjean in Latifi. Pred tem se je za preboj v Q2 moral precej potruditi Charles Leclerc, ki se je rešil s petnajstim mestom, spet pa si je napredovanje v Q2 zagotovil tudi že omenjeni Russell.

V Q2 je poudarek na pnevmatikah, saj mora prva deseterica začeti na gumah, ki so jih uporabili v tem delu kvalifikacij. Mnogi so se zato poskušali v Q1 prebiti na gumah srednje zmesi, da jim ne bi bilo jutri potrebno startati z mehkimi.

Drugi del kvalifikacij je popestril Carlos Sainz, ki se je po okvari, zaradi katere so mu blokirala zadnja kolesa, zavrtel v prvem ovinku in obstal na stezi. Vodstvo dirke je bilo primorano poseči po rdeči zastavi, a se je vse skupaj kaj kmalu nadaljevalo po ustaljenem planu.

Oba Ferrarija sta obtičala v Q2. Sebastian Vettel bo startal kot enajsti, Leclerc je na 12. mestu.

V nadaljevanju je rokavico tekmecem s časom 1:27,5 minute vrgel Lewis Hamilton, kar je bilo za oba dirkača Ferrarija daleč prehitro, saj se jima ni uspelo uvrstiti niti v Q3. Sebastian Vettel je končal na 11, mestu, njegov moštveni kolega Leclerc pa še mesto nižje. Družbo so jima delali še Stroll, Russell in Sainz, ki seveda ni mogel odpeljati hitrega kroga. Kanadčan je očitno imel težave, saj je v drugem delu za več kot sekundo zaostal za svojim rezultatom iz Q1.

Max Verstappen bo jutri startal s tretjega startnega položaja, Alex Albon je mesto nižje.

V tretjem delu kvalifikacij je Hamilton ponovno dal vedeti, da ga zanima nov najboljši startni položaj, kar bi bil njegov tretji na stezi v Sakhirju, z njim pa bi se izenačil s Sebastianom Vettlom, ki je v puščavi doslej trikrat startal z najboljšega startnega položaja. V drugem poskusu je svoj čas izboljšal še za dodatne štiri desetinke, s čimer je za slabe tri desetinke premagal moštvenega kolega Bottasa, v drugi startni vrsti pa sta pristala oba dirkača ekipe Red Bull.

Članek lahko preberete tudi na vmax.si.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish