VN Bahrajna: Hamiltonovo zmago zasenčila nesreča Grosjeana

Avtor prispevka: , objavljeno 29. novembra 2020 .

Dirka se je začela na izjemno dramatičen način, kajti v četrtem zavoju je na začelju prišlo do gneče, kjer sta si preblizu prišla Daniil Kvjat in Romain Grojsean, ki se je ognil Latifija v Williamsu. Francoza je nato odneslo s polno hitrostjo v zaščitno ogrado, katero je prebil, dirkalnik je dobesedno raztrgalo na polovici in Grosjean se lahko zahvali sistemu Halo, da jo je odnesel le s poškodbami – po prvih vesteh naj bi imel opekline in zlom reber -, kajti v tem grozljivem prizoru inferna bi jo lahko skupil z življenjem.

https://twitter.com/F1/status/1333101724119261184

Razumljivo, da je bila dirka prekinjena, saj so morali zamenjati del zaščitne ograde, kar je trajalo debelo uro. Prav tako so morali odpeljati ostanke dirkalnika Romaina Grosjeana. Na koncu lahko rečemo še, da velika zahvala velja tudi reševalcem, ki so bili takoj v akciji in seveda tudi Grosjeanu samemu, ki nam je dokazal, da so dirkači drugačni ljudje kot mi, kajti kako drugače bi lahko opisali njegovo ravnanje v tem infernu, iz katerega se je rešil.

Čez dobro uro se je dirka pričela s ponovnim stoječim štartom in v vrstnem redu, a tudi drugo nadaljevanje dirke ni trajalo dolgo, saj se je po nekaj zavojih Kvjat zapeljal v Strolla, katerega je obrnilo na glavo, kar je pomenilo varnostni avto. Po nekaj krogih pa se je dirka pričela še tretjič, tokrat brez zapletov. Še tretjič je vodstvo ubranil Lewis Hamilton, tokrat pred Maxom Verstappnom.

Za njim so svoja mesta zadržali tudi Perez, Albon in Norris. Ocon se je moral boriti pred napadi Leclerca, ki ni našel poti mimo, a hitro sta ga ujela Sainz in Ricciardo, ki sta prehitela Monačana. Dirkač Ferrarija je nato izgubil še mesto proti Gaslyu.

https://twitter.com/F1/status/1333095748544688129

V 16. krogu so se pričeli prvi postanki v boksih, ko si je Ricciardo obul trdo zmes. Po Oconu, ki si je obul srednjo zmes, je v bokse na menjavo prišel tudi Kvjat, a je moral najprej odsedeti 10 sekundno kazen zaradi prevračanja Strolla. Tri kroge pozneje je v bokse zavil tudi Hamilton, ki je prav tako še enkrat obul srednjo zmes.

Enako strategijo je ubral tudi Albon, krog pozneje pa sta prišla še Perez in Verstappen. Slednji je obupano poskušal zmanjšati zaostanek za Hamiltonom, a brez uspeha. Za vodilnima pa si je Perez na tretjem mestu privozil lepo prednost pred Albonom. Drugi dirkač Mercedesa Bottas je na dirki, ki jo bo hitro pozabil, imel veliko dela na sredini polja in bil dolgo časa celo izven točk.

V 34. krogu je Verstappen drugič zavil v bokse in si nadel novi komplet trde zmesi. Mercedes je reagiral samo krog pozneje in Hamiltona poklical na menjavo gum, prav tako trde zmesi. Na stezo je prišel neposredno pred Perezom, ki je tri kroge pozneje tudi sam opravil drugi postanek in padel za oba dirkača McLarna na peto mesto. Bottas je v 39. krogu opravil že svoj tretji postanek. Tega je v 46. krogu opravil tudi Verstappen, ki je za zadnjih deset krogov dobil že rabljene gume srednje zmesi, s katerimi si je zagotovil dodatno točko za najhitrejši krog dirke.

Tri kroge pred koncem dirke pa šok za ekipo Racing Point in Sergia Pereza. Najprej se je iz zadka dirkalnika začelo kaditi, dim pa je postal vse bolj intenziven, dokler ni prešel v ogenj, kar je pomenilo odstop za Mehičana in ničla za Racing Point v boju za tretje mesto konstruktorskega prvenstva, katerega sedaj zaseda McLaren.

Tretje mesto je podedoval Albon in si morda pri svojih šefih pridobil kakšen plus v pogledu sedeža za sezono 2021. Verjetno je Pereza bolj kot odstop jezilo dejstvo, da dirke ni končal pred Tajcem.

Na stezo je zapeljal varnostni avto, ki je celotno karavano pripeljal vse do cilja. Za prvo trojico Hamilton, Verstappen in Albon, so do točk prišli še Lando Norris (4.), Carlos Sainz (5.), Pierre Gasly (6.), Daniel Ricciardo (7.), Valtteri Bottas (8.), Esteban Ocon (9.) in Charles Leclerc (10.).

Da je bila zmaga Hamiltona in Mercedesa sekundarnega pomena in v senci grozljive nesreče dirkača ekipe Haas Romaina Grosjeana, pove tudi dejstvo, da je bil Francoz izbran za dirkača dirke, kajti Romain se je boril s časom za svoje življenje in zmagal!  

Članek je objavljen tudi na vmax.si

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj