VN ABU DABIJA, FP3: Generalko zadnjih kvalifikacij 2020 dobil MAX VERSTAPPEN

Avtor prispevka: , objavljeno 12. decembra 2020 .

Za nami je tretji prosti trening VN Abu Dabija, generalka popoldanskih kvalifikacij, kar pa je tukaj na arabskem polotoku sekundarnega pomena. Dejstvo tiči v tem, da je trening v dnevni svetlobi, kvalifikacije pa zvečer oziroma predvečer, zaradi česar so pogoji povsem različni.  

In ker je tretji trening – tako kot včerajšnji prvi – potekal pri dnevni svetlobi in bodo kvalifikacije šele na predvečer po lokalnem času, nikogar ni čudilo, da se je šele po dvajsetih minutah na stezo odpravil prvi dirkalnik. Najboljši čas pa je na koncu dosegel Max Verstappen pred moštvenim kolegom Alexom Albonom in Danielom Ricciardom iz ekipe Renault.

Rezultati današnjega tretjega prostega treninga VN Abu Dabija.

Mercedes je bil, verjetno ravno iz razloga, da časi tega treninga niso reprezentativni, zelo zadržan, saj Lewisa Hamiltona najdemo na šestem mestu, njegovega moštvenega kolega Valtterija Bottasa pa na devetem. Oba Ferrarija izven deseterice, še najbolj pa bo zanimivo spremljati dirkače treh ekip, ki se borijo za tretje mesto konstruktorskega prvenstva, ki so tudi tokrat zelo skupaj.

Rezultati

Max Verstappen je najhitrejši krog tretjega prostega treninga VN Abu Dabija na stezi Yas Marina Circuit odpeljal v času 1:36.251 minute in bil pol sekunde hitrejši od moštvenega kolega Alexa Albona. Dobro desetinko več je na tretjem mestu zaostal Daniel Ricciardo, ki je bil le nekaj tisočink sekunde hitrejši od svojega kolega pri Renaultu Estebana Ocona na četrtem mestu.

Drugo mesto je z zaostankom pol sekunde osvojil Alex Albon.

Še desetinko več je na petem mestu zaostal Lando Norris s svojim McLarnom, dve stotinki več za njim pa je imel na šestem mestu aktualni svetovni prvak Lewis Hamiltona iz Mercedesa, ki je porabil kar šest kompletov mehke zmesi gum. Tik za njim najdemo na sedmem mestu Lancea Strolla iz Racing Ponta, na osmem pa je pristal Carlos Sainz. Deseterico pa zaključujeta deveti Valtteri Bottas in deseti Sergio Perez.

Tretji pa je bil na treningu dopoldan Daniel Ricciardo iz Renaulta.

Zanimivo je videti, da je razlika med prvim Verstappnom in drugim Albonom pol sekunde, v taisti razliki pa se med drugim in dvanajstim mestom nahaja enajst dirkačev. Še ena zanimivost: razen Norrisa in Strolla, ki sta poskušala nekaj krogov odpeljati s srednjo zmesjo, so vsi ostali dirkači uporabili izključne rdeče označene mehke gume.

Od enajstega mesta naprej pa so se dirkači razvrstili takole: Daniil Kvjat, Charles Leclerc, Pierre Gasly, Sebastian Vettel, George Russell, Antonio Giovinazzi, Kimi Raikkonen, Kevin Magnussen, Nicholas Latifi in Pietro Fittipaldi.

Pripetljaji na stezi

Alex Albon je edini poskrbel za malo razburjenja, ko se je pritoževal nad podkrmarjenjem svojega dirkalnika in se nadeja, da bo to do kvalifikacij popravljeno.

Ker ekipe temu tretjemu prostemu treningu niso posvečale pretirano pozornost, kar se ne nazadnje vidi tudi v zelo majhnem številu odpeljanih krogov posameznih dirkačev, zaradi tega tudi večjih pripetljajev ni bilo. Dirkači niso tvegali, za edino “razburljivost“, če jo lahko tako imenujemo, pa je poskrbel Alex Albon.

Mercedes s posebno zunanjo podobo

2Merecdes na finalu letošnje sezone na pokrovu motorja dirkalnika časti vseh svojih 2000 članov ekipe.

Ker tretji trening nikogar ni vrgel s stola, so mnogi oko vrgli na posebno lakiranje Mercedesovih dirkalnikov. Na začetku letošnje sezone se je srebrna puščica prelevila v črno, za finale pa si je Mercedes omislil nekaj posebnega. Na pokrov motorja so dali napisati imena vseh članov ekipe. Skupaj s člani tovarne motorjev v Brixworthu in šasije v Brackleyu je to okrog 2.000 imen.    

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish