VN ABU DABIJA, FP2: BOTTAS pred HAMILTONOM, Kimi gasil POŽAR

Avtor prispevka: , objavljeno 11. decembra 2020 .

Tudi v Abu Dabiju so bile na začetku drugega prostega treninga prve minute namenjene testiranju pnevmatik za novo sezono. Doslej odzivi niso bili pretirano pozitivni, je pa potrebno dodati, da dirkalniki seveda niso optimalno nastavljeni za omenjene pnevmatike, ki jih bodo uporabljali v sezoni 2021. Danes so moštva sicer preizkušala zmes z oznako C4.

Prednost testiranj novih pnevmatik je bila tokrat predvsem v tem, da se je vseh 20 dirkačev kar hitro podalo na stezo in prometa je bilo kar nekaj. Najboljši čas na testnih pnevmatikah je sicer postavil Valtteri Bottas, ki pa je bil s časom 1:37,8 vseeno sekundo počasnejši kot Max Verstappen na FP1.

Komisarji so bili tokrat osredotočeni predvsem na ovinek št. 21, kjer so vožnjo na široko prek meja steze kaznovali s črtanjem časa aktualnega in naslednjega kroga. Črtanja smo videli že v FP1, še posebej boleče pa bi lahko bilo vse skupaj v kvalifikacijah.

Fernando Alonso je pred začetkom treninga opravil demonstracijsko vožnjo s svojim zmagovalnim Renaultom R25 iz sezone 2005.

Lewis Hamilton, ki se vrača po okužbi z novim koronavirusom, je na gumah aktualne sezone hitro vrgel rokavico vsem tekmecem in se s časom 1:36,4 zavihtel na vrh in bil s tem hitrejši tudi kot Max v FP1. Hitro mu je vrnil moštveni kolega Bottas s časom 1:36,2, za njima pa je bil nekaj trenutkov Alex Albon, ki pa so mu kmalu črtali čas zaradi širokega izhoda iz zloglasnega ovinka št. 21.

Hamilton je svoj najboljši čas na 1:36,0 popravil na mehki zmesi pnevmatik, a so mu ga kmalu črtali, podobno pa se je zgodilo tudi nekaterim drugim voznikom. Verstappen na tretjem mestu je za Bottasom zaostajal debelih osem desetink, tudi mehke pnevmatike pa mu niso prinesle bistvenega izboljšanja. Medtem je za nekaj akcije na stezi poskrbel Gasly v AlphaTauriju, ki se je zavrtel.

Nato so se dirkači posvetili predvsem longrunom, zaradi česar večjih premikov po razpredelnici nismo videli. Smo pa zato doživeli kar nekaj ognja in dima. Najprej jo je motor zagodel Russellu, ki se je vrnil v svoj Williams, nato pa je zagorel še Alfin dirkalnik Kimija Räikkönena, ki je delavcem ob stezi tudi sam pomagal z gašenjem.

Po koncu rdeče zastave se je s težavami soočil še Lewis Hamilton, ki svojega W11 ni uspel spraviti v prestavo. Njegovi mehaniki so avto še enkrat zagnali in zadeve so se uredile, zadnji krog pa je Hamilto odpeljal z novim volanom. Na koncu je najhitrejši čas drugega prostega treninga pripadel Bottasu, pred Hamiltonom, Verstappnom in Albonom.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish