Viva Las Vegas! Na ulicah mesta luči Verstappen borbeno do zmage

Avtor prispevka: , objavljeno 19. novembra 2023 .

Max Verstappen je na ulicah Las Vegasa slavil novo zmago, za katero pa se je moral boriti vso dirko. Zapletlo se je na začetku dirke, ko je z agresivnim prehitevanjem prehitel Leclerca in si prislužil pet sekundno kazen, katero je odslužil med varnostnim avtomobilom ko je menjal gume in s tem zdrsnil na deveto mesto. Od tam je kazalo, da je zmaga izgubljena, a se je krog za krogom prebijal proti ospredju in vodstvo znova prevzel trinajst krogov pred koncem.

Drugega mesta se je veselil Charles Leclerc, ki je v zadnjem krogu napadel in prehitel Pereza. Mehičan je bil na koncu tretji, potem ko ni uspel izkoristiti pomoči Verstappna.

Na štartu je Max Verstappen agresivno napadel Charlesa Leclerca v prvi ovinek in zaradi zelo poznega zaviranja zapeljal s steze, s tem pa s sabo odpeljal tudi Leclerca, ki je vozil na njegovi zunanji strani.

V ozadju je zaradi precej spolzke steze prišlo do trčenja med Hamiltonom, Bottasom, Sainzem in Alonsom, zaradi česar je dirko umiril virtualni varnostni avtomobil, ki se je končal v tretjem krogu. Vsi vpleteni dirkači so jo odnesli z manjšimi poškodbami dirkalnikov in so lahko dirko nadaljevali.

Le nekaj ovinkov kasneje je Lando Norris pri visoki hitrosti izgubil oblast nad vozilom, se zavrtel in trčil v ogrado ob stezi. Pri tem se ni poškodoval, na stezo pa je zapeljal varnostni avtomobil. Dirka se je nadaljevala v šestem krogu, vodil je Verstappen, pred LEclercom, Russellom, Gaslyem, Albonom, Sargeantom, Magnussenom, Oconom, Hulkenbergom, ter Oscarjem Piastrijem.

V 8. krogu so komisarji Verstappna kaznovali s pet sekundno kaznijo, ker je po njihovi oceni nepravilno prehitel Leclerca.

V 17. krogu je Leclerc prehitel vodilnega Verstappna, ki se je pritoževal nad gumami in po izgubi mesta nato takoj zapeljal v bokse, kjer je odslužil pet sekundno kazen in na dirkalnik nadel nove gume.

Medtem je Lewis Hamilton trčil v Oscarja Piastrija pri čemer sta bila poškodovana oba dirkalnika. Piastri je nadaljeval, Britanec pa je po radijski zvezi potožil o težavah z zavorami, nato pa je opravil postanek v boksih. Trčenje so preučili komisarji vendar sedemkratnega prvaka niso kaznovali.

Verstappen se je po menjavi gum in odsluženi kazni na stezo vrnil na deveto mesto, od kjer je poskušal čim hitreje nadoknaditi izgubljena mesta.

V 21. krogu je Perez napredoval že do drugega mesta, v naslednjem krogu pa je celo prevzel vodstvo na dirki, ko je Leclerc opravil menjavo gum.

V 25. krogu je Verstappen prehitel Sainza za peto mesto, medtem je vodil Perez pred Strollom, Leclercom, Russellom. Ob koncu kroga je v 12. ovinek Nizozemec napadel tudi Russella in pri tem trčil z dirkačem Mercedesa. Zaradi ostankov dirkalnikov je na stezo zapeljal varnostni avtomobil. Vodilni Perez je takoj zapeljal na menjavo gum, kakor tudi Sainz, Stroll, Alonso, Russell ter Verstappen, trčenje pa so pod drobnogled vzeli komisarji.

Na dirki je vodil Leclerc pred Perezom, Gaslyem, Piastrijem, Verstappnom, Oconom, Strollom, Albonom, Russellom ter Sainzem.

V 29. krogu se je dirka nadaljevala, komisarji pa so Russella kaznovali za incident z Verstappnom, medtem pa je Piastri napredoval na tretje mesto ko je prehitel Gaslya. Francoza je v naslednjem krogu prehitel tudi Verstappen, ki se je znašel pod preiskavo komisarjev zaradi nevarnega izvoza iz boksov, sodniki pa so ugotovili, da se ni zgodilo nič spornega.

V 32. krogu je Perez napadel in prehitel vodilnega Leclerca, dva kroga kasneje pa se je na tretje mesto prebil Verstappen, ki je v tem trenutku za Leclercom na drugem mestu zaostajal za 1.6 sekunde, za vodilnim Perezom pa še dobre pol sekunde.

15 krogov pred koncem dirke je Leclerc znova prevzel vodstvo, krog kasneje pa je Pereza prehitel Verstappen in se podal na lov na vodilnega Monačana.

V 37. krogu je aktualni svetovni prvak napadel in povedel na dirki. Leclerc je s pomočjo zavetrja in DRS-a sledil Verstappnu vse do štiridesetega kroga, ko je Verstappen prednost povečal čez sekundo in s tem onemogočil DRS na dirkalniku Ferrarija.

Sedem krogov pred koncem je Perez prehitel Leclerca za drugo mesto, Monačan pa je udarec vrnil v zadnjem krogu, ko je Verstappen žrtvoval skoraj pet sekundno prednost in poskušal nuditi zavetrje moštvenemu kolegu, vendar to ni bilo dovolj da bi za sabo zadržal Ferrarijevega dirkača. V prvi peterici pa sta dirko končala še Esteban Ocon ter George Russell, ki pa je zaradi 5-sekundne kazni zdrsnil na osmo mesto.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj