Vitke Mercedesove stranice lahko moštvu povzročajo težave

Avtor prispevka: , objavljeno 17. marca 2022 .

Nekdanji prvak Formule 1, Damon Hill meni, da ima moštvo Mercedes s svojim dirkalnikom W13 morda težave zaradi revolucionarnih stranic. Nemška ekipa je v Bahrajnu predstavila povsem spremenjen dirkalnik, na katerem zaradi novega načina hlajenja praktično ni stranic, v katerih se po navadi nahajajo izmenjevalci toplote za hlajenje motorja.

Po mnenju Hilla pa zaradi vitkih stranic zdaj nad dnom dirkalnika ni dovolj materiala, zaradi česar se dno upogiba in povzroča težave, kot je porpoising oziroma poskakovanje dirkalnika pri visokih hitrostih.

12.03.2022, Bahrain International Circuit, Sakhir, Formel 1 Testfahrten in Bahrain 2022 , im Bild Lewis Hamilton (GBR), Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

“Nisem inženir ali aerodinamik, toda Mercedesova težava izhaja iz upogibanja dna dirkalnika,” je dejal Hill. “Letošnji dirkalniki večino podtlaka ustvarjajo z dnom in pri Mercedesu se le ta upogiba do te mere, da so morali uporabiti dodatne ojačitve. Pri Mercedesu so stranice tako ozke, da je nad njimi le malo materiala, ki bi ojačal dno, ter preprečil upogibanje. Zaradi teh stranic imajo čisto lahko več težav z nadzorovanjem aerodinamike na zadku dirkalnika.”

Po mnenju aerodinamikov, moštva želijo, da se dno dirkalnika nekoliko upogiba, saj bližje, ko je dno tlom, več podtlaka ustvarja. Tega se zavedajo tudi pri zvezi FIA, kjer napovedujejo, da bodo letos še posebej pozorno spremljali dna dirkalnikov in upogibanje le teh, ter po potrebi ukrepali. “Spremljali bomo upogibanje in, če bo potrebno, uvedli preizkuse, ki bodo omejili takšne učinke,” je povedal Nikolas Tombazis, ki je pri zvezi FIA zadolžen za tehnična vprašanja enosedežnih dirkalnikov.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj