Vinalesu kaotični FP3, Marquez dvakrat padel

Avtor prispevka: , objavljeno 22. aprila 2017 .

Maverick Vinales je z najhitrejšim časom tega konca tedna dobil tretji prosti trening v Austinu, medtem pa je padlo kar osem dirkačev, med katerimi sta bila tudi Jorge Lorenzo in Marc Marquez.

Na stezi je bilo vetrovno in kar dvajset stopinj hladneje kot včeraj popoldan, v prvi četrtini ure pa je padlo pet dirkačev, katerim je spodneslo prednji konec motocikla. Padcem naj bi botrovala precej neravna steza, hkrati pa tudi pomanjkanje oprijema na stezi, ki naj bi po besedah nekaterih dirkačev drsela, kot da bi bila vlažna.

Prva žrtev je bil Alex Rins, ki je padel v prvem hitrem krogu, pri padcu pa si je poškodoval zapestje, zato v nadaljevanju dirkaškega konca tedna ne bo nadaljeval. Sledili so padci Alvara Bautiste, Andree Doviziosa ter Aleixa Espargaroja, ki je padel tik pred Valentinom Rossijem. Pred sredino časa namenjenega treningu, je padel še Sam Lowes, nato pa se je stanje nekoliko umirilo. Vendar ne za dolgo, saj so kmalu sledili padci Marca Marqueza, Andree Iannoneja in še enkrat Espargaroja, med katerimi ni minilo več kot dve minuti.

Steza brez oprijema je poskrbela, da časi niso bili niti blizu ritmu, ki so ga dirkači imeli v petek, na koncu pa je svoje čase izboljšalo le sedem dirkačev.

Marquez je v prvih desetih minutah treninga odpeljal čas, ki je bil nepremagan večji del sobotne preizkušnje, sledil pa je Špančev drugi padec, ki se je zgodil v pripravljalnem krogu. Svetovnega prvaka je z vrha najprej iztisnil Cal Crutchlow, nato pa je prvo mesto prevzel Vinales, ki je bil za 0.082 sekunde hitrejši od časa, ki ga je Marquez odpeljal v petek na popoldanskem treningu. Vinales je bil na koncu 0.317 sekunde hitrejši od najbližjega zasledovalca Danija Pedrose, Crutchlow pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom in skoraj 0.7 sekunde zaostanka.

Marquez je bil četrti, sledili pa so mu Scott Predding, Jack Miller, Johann Zarco, Loris Baz, Tito Rabat ter Danilo Petrucci. V drugi del kvalifikacij so se tako poleg Vinalesa in Marqueza avtomatično uvrtili Pedrosa, Zarco, Crutchlow, Rossi po zaslugi petkovega časa, saj je bil na tretjem treningu šele petnajsti s skoraj tremi sekundami zaostanka, Dovizioso, Redding, Folger ter Iannone.

Millerjev šesti čas treninga ni bil dovolj dober, da bi se prebil v drugi del kvalifikacij namesto Iannoneja, v prvem delu pa se bo za napredek v Q2 boril tudi Lorenzo, ki je bil na tretjem treningu, ter na združenih časih dvanajsti.

Foto: Yamaha