Vinalesove stopničke medvedja usluga Suzukiju

Avtor prispevka: , objavljeno 25. oktobra 2016 .

S tretjim mestom v Avstraliji je Maverick Vinales za moštvo Suzuki sicer dosegel odlično uvrstitev, a hkrati bo ekipa ostala brez nekaterih ugodnosti, s katerimi so si letos še lahko pomagali. Z vsako uvrstitvijo med najboljše tri se najslabšim moštvom namreč štejejo tako imenovane koncesijske točke in sicer za zmago tri točke, za drugo mesto dve in za tretje eno koncesijsko točko. Moštva, ki v predhodni sezoni zberejo manj od šestih koncesijskih točk, lahko v novi sezoni uporabijo devet namesto sedem pogonskih agregatov, med sezono lahko razvijajo motor in obenem neomejeno testirajo s svojima rednima dirkačema.

Ko moštvo zbere šest točk, se takoj ukine neomejeno testiranje, dodatni pogonski agregati in zamrznitev razvoja motorjev pa nastopi z začetkom nove sezone.

Moštvo Suzuki Ecstar je v letošnji sezoni samo po zaslugi Vinalesa, ki se prihodnjo sezono seli k Yamahi, zbralo šest točk. Eno v Le Mansu, tri v Silverstonu, nato pa še po eno v Motegiju in Avstraliji. Ob uspešni sezoni Suzukija bosta v prihodnji sezoni iz koncesijske omejitve izvzeti le še moštvi Aprilija in KTM, medtem ko Honda, Yamaha in Ducati zaradi dosežkov v preteklosti že tekmujejo brez omenjenih ugodnosti.

Foto: Suzuki