Vinales zmagovalec dirke v Le Mansu

Avtor prispevka: , objavljeno 21. maja 2017 .

Maverick Vinales je zmagal na dirki za VN Francije, z zmago pa je po odstopu Valentina Rossija in Marca Marqueza tudi prevzel vodstvo v točkovanju svetovnega prvenstva.

Ob začetku dirke so se za zmago borili kar trije dirkači Yamahe, Vinales, Rossi in Johann Zarco. Francoz je ob štartu prevzel vodstvo in vodil vse do sedmega kroga, ko ga je prehitel Vinales, ki si je zatem takoj nabral nekaj prednosti, toda večjega pobega ni uspel uprizoriti. Tri kroge pred koncem ga je prehitel Rossi in ko so navijači The Doctorja že pripravljali slavje ob morebitni prvi zmagi v letošnji sezoni, je Italijan v zadnjem krogu naredil napako. Odpeljal je z idealne linije in prepustil vodstvo Vinalesu, Rossijevi upi na zmago, ali pa vsaj točke za drugo mesto, pa so splavale po vodi, ko je v enajstem ovinku naredil še drugo napako, zaradi katere se je oddrsal v pesek. Sedemkratni svetovni prvak najvišjega razreda motociklizma je tako namesto prve zmage letos zabeležil prvo ničlo, ki bo ob koncu sezone zagotovo močno otežila boj za skupno deseti naslov svetovnega prvaka.

Vinales je torej v Le Mansu slavil tretjo zmago v letošnji sezoni, Zarco pa se je med domačimi gledalci prvič v karieri zavihtel na oder za zmagovalce. Hondino čast je tokrat ubranil Pedrosa s tretjim mestom, četrti pa je bil Andrea Dovizioso z Ducatijem. Peto mesto si je privozil Cal Crutchlow, kateremu je v cilj sledil Jorge Lorenzo.

Zarcojev moštveni kolega Jonas Folger je bil sedmi, prvo deseterico pa so zaključili Jack Miller, Loris Baz ter Andrea Iannone.