Vinales: Zapravili smo odlično priložnost

Avtor prispevka: , objavljeno 8. novembra 2020 .

Maverick Vinales pravi, da plačuje za Yamahin fiasko s pogonskimi agregati, ter da so ob odsotnosti Marca Marqueza imeli odlično priložnost za naslov, katero pa so zapravili zaradi napak.

Vinales v točkovanju prvenstva za vodilnim Joanom Mirom zaostaja za 19 točk, toda dirko za VN Evrope bo začel iz boksov, saj je moral uporabiti dodatni šesti pogonski agregat. Pred tem je Yamaha prejela kazen zaradi uporabe nelegalnih motorjev na VN Španije v Jerezu, kjer je Vinales en motor izgubil zaradi okvare na prostem treningu, še dva pa kasneje, ko je postalo jasno, da bi lahko komisarji ukrepali zaradi nameščenih ne homologiranih krmilnih ventilov.

Španec je večino letošnje sezone torej moral odvoziti z dvema agregatoma, kar je škodovalo njegovi formi na kvalifikacijah in dirkah, to pa je hud udarec v sezoni, ko je najtežji tekmec, Marc Marquez, odsoten zaradi poškodbe.

“Sezona je izgubljena, ker pa ni Marca, je bila to odlična priložnost,” je dejal Vinales. “Honda in Marc sta na povsem drugem nivoju, kar kažeta iz leta v leto. Letos je bila popolna priložnost, da osvojimo naslov, toda že v sezoni 2017 smo izgubili naslov zaradi istih napak, kot letos.”

Dirkač tovarniške Yamahe je dejal, da je zaradi nelegalnih motorjev v Jerezu plačeval davek vso sezono, že po dirki v Avstriji pa je vedel, da bo do konca sezone težko zdržal brez dodatnega agregata, saj je bilo kilometrov na preostalih dirkaških koncih tednov za dva motorja enostavno preveč. Po njegovih besedah pa je velik udarec tudi nekonstantna forma Yamahe, saj so bile nekatere dirke, kjer ni bilo pogojev pisanih na kožo njegovemu motociklu, prava nočna mora, na drugih dirkah pa večino časa ni imel pravega občutka.

Na prvi dirki v Valenciji, kjer bo imel težko delo, če želi preprečiti močno povečanje zaostanka v prvenstvu, pa pravi, da ne bo veliko tvegal. “Ne bom tvegal, če motocikel ne bo dober,” je povedal. “Če mi ne bo uspelo voziti hitrih krogov, da bi ujel vodilne, potem ne bom tvegal da bi padel in se poškodoval. Kot vedno bom poskušal doseči največ, vendar pa bo težko doseči dober rezultat. Brez dobrega občutka se tako ali tako ne bom uspel prebiti višje od 14. ali 15. mesta, dve točki pa ne pomenita nič.”

Vinales pa je dodal še, da ga nekoliko skrbi pomanjkanje treningov na suhi stezi, saj kaže, da bo tudi dirka potekala v suhih pogojih.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish