Vinales: Yamaha se približuje najboljšim pri doseganju visoke končni hitrosti

Avtor prispevka: , objavljeno 7. februarja 2020 .

Maverick Vinales o napredku Yamahe na področju doseganja visoke končne hitrosti: “Nisem občutil velike razlike. Še vedno smo bili precej za najboljšimi, toda se približujemo”.

Maverick Vinales je po končanem prvem testnem dnevu pojasnil, da njihov realni napredek na tem področju danes še ni bil viden. Sam si na testiranjih želi v tem času predvsem postopnega napredka njihovega motocikla. Španec je sicer dan zaključil na šestem mestu, 0,422 sekunde za najhitrejšim Quartararojem. Vsi Yamahini dirkači so sicer že dalj časa prosili za izboljšanje končne hitrosti motocikla. Danes je med njimi najvišjo zabeležil Valentino Rossi – 327,2 km/h oziroma 4 km/h manj od najvišje zabeležene Jacka Millerja. Vinalesov najboljši dosežek je bil sicer 325,3 km/h, kljub temu pa je prepričan, da imajo v tem pogledu še nekaj rezerve.

“Razlike glede motorja, danes niti nisem ravno občutil. Še vedno smo bili precej za najboljšimi v smislu končne hitrosti, toda se približujemo. Jutri bomo poizkusili še veliko stvari, tudi doseči še višjo končno hitrost. Ob tem pa bomo videli kako se bo takrat obnašal motocikel. Mogoče pa bo zaradi tega nato motocikel slabše vodljiv skozi zavoj.”

Pri Michelinu so za letos pripravili tudi novo zadnjo pnevmatiko z namenom povečanja učinkovitosti delovanja ter stabilnosti. Številni pa menijo, da bo prav ta sprememba najbolj koristila prav Yamahi. Ti so imeli v preteklosti namreč ogromne težave z zadnjim oprijemom. Španec, ki danes ni koristil mehke različice pnevmatik pa je mnenja, da bosta razmere na stezi ter nivo oprijema glavna faktorja pri iskanju rešitev z oprijemom njihovega moštva.

“Tu je nekoliko drugače. V Valenciji in Jerezu je imela velik oprijem. Tu pa je drugače. Nisem sicer še preizkusil mehke različice pnevmatike, tako da ne poznam njenega potenciala. Želimo predvsem testirati v takšnih spolzkih pogojih, kakršni so na večini stez. Danes smo imeli dober oprijem, kar nas veseli. Pogoji za testiranja so zahtevni. Najbolje je biti na stezi prve dve uri in zadnjih 30 minut. Vmes je namreč zelo vroče in spolzko. Prav takšne razmere pa so najboljše za nas da testiramo. Bolj je spolzko, boljše je za naš test.”

Zaradi dežja, ki je popoldne in proti koncu dneva zmotil dirkače je bil tudi Vinales prikrajšan za opravljanje še dodatnih testnih programov. Predvsem si želi izboljšati svoje začetke dirk. Pogosto se mu je lani namreč zgodilo, da je v prvem delu dirke izgubil veliko mest.

“Želel sem testirati tudi to, vendar je bilo preveč dežja. Bom pa to zagotovo storil jutri.”